Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американските регулатори изискват от "Дойче банк" да обясни предложението за "лоша банка"

Федералният резерв на САЩ потърси обяснение от "Дойче банк" за предложението за създаване на "лоша банка" и въздействието му върху операциите на САЩ. Регулаторите поставиха под въпрос предложението на банката да свие или дори да затвори големи части от търговската си дейност извън Европа, съобщи "Файненшъл таймс".

Това се случва на фона на по-ранно съобщение през този месец от Ройтерс, че "Дойче банк" планира да преразгледа търговските си операции, като създаде "лоша банка", която да държи десетки милиарди евро несъществени активи. Преразглеждането ще включва и свиване или закриване на акции и цени на търговски дейности извън Европа, като германският кредитор планира така наречената "лоша банка" да задържи до 50 млрд. евро от лошо представените активи като част от плановете за широко преструктуриране.

По информация на "Файненшъл таймс" през последните дни служителите на Федералния резерв на САЩ са разговаряли с ключови фигури в банката, за да поискат допълнителна информация за нейните планове. Техните опасения са свързани с произлизащата от тази стратегия несигурност, която може да окаже влияние върху целия финансов портфейл на банката в Съединените щати. Федералният резерв иска да разбере как промяната ще се отрази на операциите на големия германски кредитор.

"Дойче банк" е изправена пред нарастващ контрол върху нейната дейност в САЩ. Американските федерални и държавни органи разследват германския кредитор за пране на пари и за други потенциални нарушения. Разследването включва проблемни сделки, някои от които са свързани със зетя на американския президент Доналд Тръмп и негов старши съветник Джаред Къшнър. Говорител на "Дойче банк" заяви миналата седмица, че остават ангажирани да сътрудничат при воденето на разследванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във