Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американските данъкоплатци ще платят щетите от щурма на Капитолия

Американските данъкоплатци ще покрият щетите след щурма на Капитолия, организиран от поддръжници на отиващия си президент Доналд Тръмп, тъй като сградата не е била застрахована, съобщи "Ройтерс". Ядосаните от изборната загуба симпатизанти на Тръмп "се отчетоха" със счупени прозорци, повредени предмети в сградата и запалени огньове пред нея. 

Експерти от застрахователната индустрия споделят, че в много редки случаи такива сгради се застраховат. Все още не е ясно колко ще струва ремонтът на потрошените прозорци и повредените врати и мебели. Към сметката следва да се добави и услугата по почистване във и извън сградата.

Няколко конгресмени публикуваха снимки на офисите си, където се забелязват разбити врати и прозорци, повредени творения на изкуството и отломки. На една от вратите се забелязва надпис със спрей, който гласи "Убийте медиите!". С червена боя бе нацапан и бюстът на 12-ия президент на САЩ Закари Тейлър.

Очаква се и Архитектурното бюро на Капитолия, което отговаря за опазването и поддръжката на сградите, да поеме част от разходите. 

6 януари ще влезе в историята на САЩ като ден на позора. Шокиращите сцени от щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон предизвикаха възмущение по целия свят. Петима души загинаха по време на сблъсъците, обобщава "Дойче веле". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във