Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американските банки ще съкратят 10% от персонала си

Американските банки ще съкратят 200 хил. работни места (10% от служителите) през новото десетилетие в хода на маневрите да увеличат печалбите в условията на променящото се поведение на клиентите, прогнозира ветеранът анализатор на "Уелс Фарго" - Майк Майо. 

"Това ще е най-голямата редукция на персонал в историята на щатските банки", посочва Майо в интервю за "Файненшъл таймс". Ако предвижданията му се сбъднат, тази година може да се окаже повратна за американсия банков сектор, в който броят на служителите се е запазил сравнително постоянен - грубо 2 млн. души - през миналите десет години. 

В най-голям риск са банковите позиции в клоновете и в кол-центровете, защото банките започват да окастрят размножилите се мрежи от офиси, за да отговорят на новите реалности на следпандемичното банкиране. Прогнозата на Майо съвпада със статистиката на министерството на труда, която предсказва 15% намаление на банковите гишета през новото десетилетие. 

В исторически план съкращенията, особено на по-ниско платени позиции, са повод за упреци към банковия бранш, който често се използва от прогресивни политици като пример за алчен сектор, предпочитащ печалбите пред хората.  

Заплахата от страна на технологичните компании и на небанковите кредитори, пуснали пипала в бизнеса на разплащанията и на кредитирането - традиционно доминиран от банките, нарасна многократно през последната година, което прави съкращенията на персонал крайно наложителни, твърди Майо. Той коментира, че банките трябва да станат по-рентабилни, за да отговорят на новите дадености, а това означава повече компютри и по-малко хора. Все пак, по-голяма част от редукциите могат да се постигнат чрез съкращаване на свободните работни места или на служителите в пенсионна възраст, което ще понижи риска от протести, добавя Майо.

Новото проучване се появява непосредствено след публикуването на разочароващите данни за заетостта в САЩ. Те показаха, че американското стопанство е наело на трудови договори едва 266 хил. работници (извън селското стопанство) през април - далеч под очакванията за назначение на 1 млн. души. Структурните елементи на безработицата като ускорената автоматизация, която се случи по време на пандемията, могат да се окажат по-силни от очакваните насрещни сили за възстановяването на трудовия сектор, посочват икономисти.

Банковата дейност по време на пандемията наложи увеличение на персонала с 2%, защото кредитните институции се принудиха да наемат допълнително служители, за да се справят с внезапния скок на търсенето на гарантирани от правителството ипотеки и заеми за дребния бизнес. Тази тенденция вероятно ще претърпи обрат в близко бъдеще, защото банките започват да пренасочват вниманието си към ефективността, за да могат да се конкурират по-успешно с технологичните компании, увеличили пазарния си дял от бизнеса по време на здравната криза. 

Нарасналата конкуренция от нерегулирани фирми като "Пей Пал" и "Амазон", навлезли в сферата на финансовите услуги, е една от принципните тревоги, които главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън - сподели в годишното си послание до банковите акционери през миналия месец.

Майо пък пресмята, че банките в момента представляват едва една трета от целия финансов пазар. 

Повечето банкови клонове, които бяха затворени по време на пандемията, вероятно няма да заработят отново. И дори онези, които продължиха да работят, се очаква да съкратят работни места, защото ще наблегнат основно на предоставянето на консултации вместо на изпълнението на транзакции. Голямо количество от дейността по обработка на сделките също ще се автоматизира, но броят на съкращенията в бек-офисите се изчислява по-трудно, посочва в анализа си Майо. 

Банкерът споделя, че неговият екип преди 20 години е бил двойно по-голям и е изпълнявал два пъти по-малко задачи. Новата реалност обаче е напълно противоположна - два пъти повече работа с намален наполовина персонал.

Този тренд провокира Майо да съветва децата си да не се насочват към финансовия бранш. Защото той се очертава като свиващ се сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във