Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американският борсов регулатор погна компанията на българина Владимир Тенев

Владимир Тенев и Байджу Бат

Компанията Robinhood, чийто съоткривател е българинът Владимир Тенев, е разследвана от американската Комисия за ценните книжа и борсите, съобщи в сряда The Wall Street Journal . Robinhood е разследвана за гражданска измама от SEC, като се смята, че разследването е в напреднал етап, заради сделките си с компании за високочестотна търговия. Глобата при споразумение между компанията и регулатора може да надхвърли 10 милиона долара. Развръзка по случая обаче не се очаква през този месец, съобщават източници на WSJ.

По последна информация пазарната оценка на Robinhood вече надхвърля 5.6 млрд. долара, след като приключи успешно последната си, четвърта по ред, процедура по набиране на капитал. Robinhood нашумя през миналата година. Компанията предоставя на обикновените потребители възможността да инвестират на щатските фондови борси, без да плащат комисионни. Това спестява сума от порядъка на 10 долара при всяка сключена сделка. От скоро платформата предлага и инвестиции в криптовалути.

Стартиращата компания, чийто съосновател и изпълнителен директор е българинът Владимир Тенев, успя да набере 363 млн. долара в последния инвестиционен рунд, в който водещ инвеститор бе DST Global, а участие взеха също Iconiq, Kleiner Perkins, Sequoia и Capital G. В предишни години компанията е получавала финансиране от 66 милиона долара от гиганти като Google Ventures и Andreessen Horowitz.

Кой е Владимир Тенев

Владимир Тенев е роден в България, но семейството му се мести в САЩ още когато той е на 4 години. Баща му – икономист, получава работа в Университета на Делауер през 1991 година. Година по-късно Владимир заедно със своята майка отиват при него.

Тенев създава приложението заедно със своя партньор Байджу Бат. Запознават се в Стандфорд, където Тенев учи математика, а Бат – физика. По-късно двамата стават съквартиранти по време на следването си в университета. Българският предприемач достига до докторантура по математика, която обаче прекъсва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във