Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американски милиардери призовават за по-високи данъци за свръхбогатите

Повече от дузина известни американски милиардери отправиха послание към кандидатите в президентската надпревара в САЩ да подкрепят налагането на по-високи данъци за свръхбогатите, предаде The Guardian. Предложените мерки ще помогнат за борбата с неравенството в доходите, ще осигурят финансиране на инициативи за изменение на климата и ще решат редица въпроси, свързани с общественото здраве.

„Америка има морална, етична и икономическа отговорност, за да облага повече нашите богатства“, казаха 19-те милиардери, подписали писмото. "Данъкът върху богатството е в интерес на нашата република", категорични са авторите на предложението.

Очаква се инициативата да получи широка подкрепа от демократичните кандидати. Сенаторът Елизабет Уорън предложи 2% данък върху активи над 50 млн. долара и още 1% върху активи над 1 млрд. долара. Уорън оценява, че такъв данък ще засегне 75 000 семейства.

С подобна стъпка, вчера, сенаторът Бърни Сандърс обяви план за изтриване на 1,6 милиарда щатски долара от дължимите кредити за студентски заеми. Планът „Колеж за всички” ще освободи 45 милиона американци от дълг към висшето образование.

Инициативите се основават на една и съща предпоставка: неравномерно разпределение на богатството, което се засилва от несправедливото данъчно бреме в целия спектър на доходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във