Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американски финтех купува българската "Транзакт" за 30 млн. евро

Американската компания за финансови технологии GreenBox POS обяви, че е постигнала споразумение за придобиването на българското дружество за електронни пари "Транзакт Юръп" ЕАД за 30 милиона евро.

"Транзакт Юръп" е основана през 1998 г. и е член на Visa, Mastercard и китайската UnionPay. Фирмата за електронни пари е част и от програмата за Единна зона за плащания в евро (SEPA).

Според регистъра на БНБ "Транзакт Юръп" (с предишно име "Ти Би Ай Кредит" ЕАД) има издаден лиценз за издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари, както и за различни платежни услуги, например операции чрез платежни карти, изпълнение на кредитни преводи и директни дебити.

Данните в Търговския регистър показват, че едноличен собственик на капитала на дружеството е "Транзакт Юръп Холдингс" ООД. В него съдружници са изцяло чужденци - британец, двама американци и двама германци. Българският управител на "Транзакт Юръп" ЕАД е Васил Клаклов.

През 2015 г. се случва голямата промяна в компанията. Дружеството за бързи кредити "Ти Би Ай Кредит" е продадено за 9.9 млн. евро на американския инвеститор Ейбрахам Чесед.

"Транзакт Юръп" впоследствие продаде наследенията от "Ти Би Ай Кредит" портфейл от лоши заеми за 50 млн. евро на колекторска фирма и навлезе на пазара на картовите разплащания.

Колкото до настоящия купувач - GreenBox POS, това е американска финтех компания, използваща собствена блокчейн технология за  изграждане на сигурни разплащания.

"Придобиването ще позволи на GreenBox да разшири своите предложения, включително търговски сметки, платежни сметки, валутни услуги и множество други услуги за бъдещи европейски клиенти. Той също така ще предостави на GreenBox възможността да предложи на своите вътрешни клиенти експанзия в Европа", се казва в официалното съобщение за сделката, разпространено от GreenBox.

В него се подчертава, че придобиването чака регулаторно одобрение от Българската народна банка, след което GreenBox ще започне процеса на консолидация с "Транзакт Юръп".

"GreenBox е естествено допълнение към "Транзакт Юръп". Нашите лицензи и инфраструктура, съчетани с пакета от решения на GreenBox, глобалната стратегия и технологична платформа, ще създадат мощна синергия, която може бързо да се увеличи на европейския пазар. Очакваме с нетърпение да се присъединим към екипа на GreenBox POS и да се превърнем във водеща глобална компания за решения за плащания", коментира Васил Клаклов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във