Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американски банки напускат Великобритания, ако излезе от ЕС

Американски банки разработват планове за прехвърляне на някои от дейностите си от Лондон в Ирландия на фона на опасенията, че Великобритания се отдалечава от Европейския съюз, съобщава  "Файненшъл таймс".

Запознати с дейността на "Банк ъв Америка" (Bank of America), "Ситигруп" (Citigroup) и "Морган Стенли" (Morgan Stanley) са посочили пред изданието, че банките обсъждат Ирландия като благоприятно място а прехвърляне на някои от европейските им дейности, ако стане нужда да се изтеглят от Великобритания.

Един от източниците, висопоставен мениджър от американска банка, работещ в Лондон, отбеляза, че вече планира да премести някои дейности в Ирландия. "Мисля, че ирландската централна банка и правителството ще приветстват това. Става дума не толкова за излизането на Великобритания от ЕС, колкото за юридическа оптимизация", посочва той.

Плановете в повечето случаи все още са в много ранна фаза. Американските банки обаче вече са започнали да се подготвят за бъдещия банков съюз на еврозоната, който носи опасността от изолиране на Великобритания, както и в крайна сметка за евентуално излизане на Великобритания от ЕС, твърдят източниците.

Повечето американски и азиатски банки са избрали Великобритания за център на европейските си дейности, което автоматично им дава възможност да извършват услуги в 28-те страни членки на ЕС. Великобритания обаче вероятно няма да има същото положение, ако напусне ЕС, предупреждават високопоставени банкови мениджъри от САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във