Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американската икономика ускори растежа си през второто тримесечие

Американската икономика нараства по-бързо от очакваното през второто тримесечие. Това показват окончателните данни на Департамента по труда. БВП на САЩ се увеличава с 1.4% спрямо 1.1% година по-рано. Експертите от Wall Street предвиждаха ръст от 1.2 на сто.

Разбивката на данните показва, че бизнес разходите и износът също са се увеличили повече от очакваното.

Бизнес инвестиции са се увеличили с 1% при очаквания за спад от 0.9 на сто. Бизнес разходите за конструкции бележат спад от 2.1%, докато икономистите предвиждаха свиване от 8.4 на сто. Разходите на предприемачите за екипировка бележат спад от 2.9% при прогноза за намаление с 3.7 на сто. Все пак износът е нараснал с 1.8%, а не с 1.2%, каквито бяха очакванията.

Потребителските разходи нарастват с 4.3% след техен слаб растеж от 1.6% в началото на годината. Икономистите прогнозираха ръст от 4.4 на сто.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през второто тримесечие с 2.0% (без промяна спрямо предишната оценка) след повишение с едва 0.3% през периода януари - март, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1.8%, съвпадайки с предходните данни и след растеж с 2.1% през първото тримесечие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във