Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американската икономика регистрира скромен растеж в края на 2016 г.

Икономиката на Съединените щати е забавила темпа си на растеж през четвъртото тримесечие на 2016 г., предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

БВП на САЩ е нараснал с 1.9% спрямо 3.5 на сто през третото тримесечие.За цялата 2016-та щатската икономика бележи ръст от 1.6%, като това е най-слабият растеж от 2011 г. насам. През 2015 г. брутният вътрешен продукт на САЩ се увеличи с 2.6 на сто, припомня изданието. В края на изминалата година БВП на най-голямата икономика в света се оценява на 18.86 трилиона долара.

Президентът Доналд Тръмп заложи в управленската си програма удвояване на темпа на растеж чрез данъчни намаления, дерегулация и големи инфраструктурни разходи. Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард коментира, че плановете на Тръмп ще ускорят растежа в Щатите през следващите две години. През миналата седмица МВФ повиши очакванията си за ръста на БВП на САЩ с 0.1 процентни пункта за тази година и 0.4 процентни пункта за 2018-та. Според хората на Лагард американската икономика ще нарасне с 2.3% през 2017 г. и до 2.5% през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във