Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американците закъсаха за дребни

На фона на ударното печатане на пари от страна на Федералния резерв в подкрепа на националното стопанство за справяне с пандемията от COVID-19, доста дребни бизнесмени се натъкват на неочаквано затруднение - нямат монети, които да връщат на потребителите на услугите им.

Сред тях е и Чарлз Баукас, който всяка сутрин шофира до шестте офиса на "Чейз банк" в Сан Диего "на лов" за  дребни. Всъщност, традиционната му сутрешна обиколка е била до осем клона, но два от тях не работят с монети, сигнализира пред агенция "Блумбърг" господин Баукас. Петдесет и петгодишният собственик на Coin Hut Laundromat - компания, в която хората могат да перат и сушат вещите си в машини, работещи с монети - е в задънена улица: освен клиентите, при него идват и съседи просто да им разваля пари. Сутрешната "експедиция" отнема около два часа на Баукас, а общата сума на получените монети е в размер на едва 120 щ. долара, защото банките му ограничават на дребните, които да обменят срещу банкноти на клиентите. Това налага да се търсят алтернативни източници: най-вече приятелите и семейството. 

Подобни проблеми имат и много други бизнесмени. Освен че дейността им е ограничена от заразата, тя, очевидно, е спряла и потока от монети в икономиката. Хората посещават по-рядко магазините, много от които остават затворени с всичките отлежаващи в касите дребни. Дори по-едрите търговци усещат недостига: мнозина са поставили табелки на входовете, с които приканват клиентите да си подготвят точни пари или да плащат с карти. 

Някои определят явлението като национален дефицит на монети. По официална информация на щатското финансово министерство обаче, през април в обращение е имало дребни за 47.8 млрд. щ. долара  срещу 47.4 млрд. долара година по-рано. Което означава, че монетите просто не са на правилното място и вероятно са по домовете, в касите на затворените магазини и, може би, в банките. 

Дори в бързо цифровизиращия се съвременен свят, кешът се използва в 49% от плащанията под 10 щ. долара, сочи проучване на клона на Федералния резерв в Сан Франциско. Което доведе до странен вид ликвиден проблем - липса на 75 цента за ползване на перални или сушилни. "Това е неочакван пробив в дейността ни, който никой от нас не си е представял", споделя Браян Уолас - президент и главен изпълнителен директор на асоциацията на бизнесмените от бранша Coin Laundry Association, която представлява около 2000 фирми на територията на страната. Малка част от тях предлагат алтернативни системи за плащания: около 20% от пералните имат опции за картови разплащания, а 27% приемат кредитни карти. Което сериозно затруднява дейността им и лишава клиентите от важна услуга. 

Председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - изрази увереност, че недостигът на дребни е временен и ще бъде преодолян. За целта щатският монетен двор е увеличил производството, а централната банка е създала група с участието на лица от бизнеса за справяне с положението. 

Сред предложенията от Coin Laundry Association и от National Automatic Merchandising Association, която представлява продавачите на машините, са Федералният резерв да разпределя допълнителни количества монети и с приоритет да ги доставя до "бизнеса за потребителски услуги в конкретни критични точки от инфраструктурата". Друго очевидно решение е да се плаща на хората за превърналия се в особено ценен неизползват дребен кеш. Например, работещата в Уисконсин "Къмюнити Стейт банк", е давала по 5 щ. долара бонус на всеки клиент, върнал монети на стойност 100 щ. долара.   

Господин Баукас пък си има собствен спасителен план - да взема от потребителите банкноти и да пуска пералните машини ръчно. Като междувременно обяснява на съседите си и на обитателите на околните сгради да не идват при него за монети, защото дефакто го изхвърлят от бизнеса. И го принуждават да ходи за дребни в банките вместо тях.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във