Банкеръ Daily

Финансов дневник

Американците не са убедени, че са в рецесия

Джанет Йелън

Американската икономика се е свила за второ поредно тримесечие, засилвайки опасенията за настъпваща рецесия. Основната причина е най-високата за последните 40 години инфлация, ограничаваща индивидуалните разходи, както и лихвените увеличения на Федералния резерв, нанасящи щети на бизнеса и на жилищния сектор.

БВП на Съединените щати е намалял с 0.9% на годишна база през второто тримесечие след 1.6% спад през първото, сочи предварителната оценка на министерството на търговията, публикувана на 28 юли. Персоналното потребление, което има най-голям дял от националното стопанство, е нараснало с 1% - по-малко отколкото през предишния отчетен период.  

По оценка на икономисти, най-важният момент от отчета е, че икономиката бързо губи ускорение под натиска на инфлацията, на бързо нарастващите кредитни разходи и на по-затегнатите финансови условия. Което засилва вероятността тя да изпадне в рецесия.  

Освен свиването на разходите на домакинствата, докладът на министерството на търговията констатира и спад на бизнес инвестициите, на държавните разходи и на жилищния бранш. Анализът показва как инфлацията изтощава покупателната способност на американците и как затягането на паричната политика отслабва чувствителни на лихвените промени сектори какъвто е жилищният. Той увеличава и главоболията на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл и усложнява преценките доколко радикални да са следващите повишения на лихвите. Дебатът за инфлацията също се разгаря: общоприетото правило за техническа рецесия е две последователни тримесечия на спад на БВП. Официалното определяне на началото и на края на всеки бизнес цикъл обаче се прави от група учени в Националното бюро за икономически проучвания.    

Министърът на финансите на САЩ - Джанет Йелън - коментира, че стойностите, показващи две поредни тримесечия на понижение на БВП, не доказват, че страната е в рецесия. На пресконференция на 28 юли след публикуването на доклада на търговското ведомство, дамата подчерта, че истинската рецесия е "отслабване на широки области от стопанството", което "в момента не се наблюдава".

Дейтвително, в страната все още се откриват нови работни места, финансите на домакинствата са стабилни, има и ръст на индивидуалното потребление и на бизнеса. През второто тримесечие заетостта се е увеличила с 1.1 млн. души - рязък контраст с първите три месеца на предишната рецесия, когато са били загубени средно 240 хил. работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във