Банкеръ Weekly

Финансов дневник

АЛИАНЦ ЩЕ ПРОДАВА ДРЕЗДНЕР БАНК

Най-голямата европейска застрахователна компания Алианц умува дали да продаде банковото си поделение Дрезднер Банк на германската Комерцбанк или на Китайската банка за развитие. Очаква се Алианц и Комерцбанк да свикат заседания на надзорните си съвети до края на седмицата, за да обсъдят продажбата, коментират пожелали анонимност източници, позовавайки се на частния характер на разговорите. Евентуалната сделка може да оцени Дрезднер на 9 млрд. евро.
Алианц, която купи банката от Франкфурт за 23.5 млрд. евро през 2001-ва, я обяви за продажба през тази година, след като загубите на инвестиционното й поделение Дрезднер Клейнуърт от ценни книжа с ниско качество удариха печалбите. Макар че Комерцбанк - втората по големина германска кредитна институция, е предпочитаният купувач, застрахователят от Мюнхен води преговори и с държавната Китайска банка за развитие, твърдят участници в тях.
Ако Комерцбанк спечели битката за Дрезднер, тя почти ще удвои активите си до около 1.1 трлн. евро, а клоновете й на територията на Германия ще достигнат близо 1900 броя. За сравнение, най-голямата германска банка - Дойче Банк, има активи в размер на 2 трлн. евро и почти хиляда клона.
Алианц определи 31 август за краен срок за разделянето на дребните и корпоративните банкови услуги на Дрезднер от инвестиционното й поделение и вероятно ще се опита да осъществи продажбата в същия период, смятат анализатори. Това има значение, защото след отделянето на дейностите сделката ще стане по-комплицирана. Всъщност пречка пред каквото и да било споразумение ще бъде съдбата точно на инвестиционната структура, която направи преоценки за 3 млрд. евро през второто тримесечие и на 7 август отчете четвърта поредна тримесечна загуба. По всяка вероятност Алианц ще трябва да осигури някаква защита срещу бъдещи загуби на Дрезднер Клейнуърт и по преценка на анализатори сума от порядъка на 1 млрд. евро би била добра сделка за застрахователя. Алианц може да си остави 30% дял в комбинираната структура Комерцбанк - Дрезднер, за да запази мрежата за продажба на застрахователни продукти, съобщи на 27 август германският всекидневник Ханделсблат.
Китайската банка за развитие проявява интерес към поделението за ценни книжа на Дрезднер и може също да купи дял от банката или да се съгласи на някакъв вид партньорство с Алианц. Евентуална сделка с банката от Пекин ще даде по-голям достъп на германския застраховател до китайския пазар. А и нищо чудно китайската финансова институция да предложи по-висока цена от Комерцбанк. В момента в Китай Алианц работи със Ситик тръст енд инвестмънт в смесеното дружество Алианц Чайна лайф. Продуктите му се продават главно чрез близо 2 хил. клона на Индустриалната и търговска банка на Китай (в която германският застраховател има 1.9% дял) и на държавната Селскостопанска банка на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във