Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Алианц" подготвя акционерите за сериозни финансови щети

"Алианц" предупреждава, че ескалиращият правен спор около действията на някои от инвестиционните му фондове в САЩ в началните дни на пандемията през миналата година могат да нанесат болезнен финансов удар на застрахователя.

Американското министерство на правосъдието разследва проблема, а от управителния борд на "Алианц" е поискана информация, събрана по време време на вътрешна проверка. Междувременно, в отговор на тревожните новини, акциите на застрахователното дружество поевтиняха с над 8% в началото на седмичната си търговия, заличавайки около 7 млрд. евро от фирмената пазарна оценка.

"Алианц" попадна под "огъня на инвеститорите" през лятото на 2020-та, когато бяха образувани няколко съдебни дела за т. нар. Структурни Алфа фондове. Те се ръководят от поделението за управление на активи на застрахователя - "Алианц глоубъл инвестърс" и понесоха тежки загуби по време на пазарния крах при първата фаза на пандемията през миналата година. В един от исковете, внесен от Пенсионната система на учителите в Арканзас, се твърди, че "Алианц глоубъл инвестърс" е прилагал "безотговорна стратегия". Дела срещу поделението водят и други пенсионни фондове от САЩ: на "Синия кръст" (Blue Cross), "Синия щит" (Blue Shield) и на чиновниците от Милуоки. През 2020-та американската Комисия за ценни книжа и фондови борси започна разследване на случая, което продължава и досега.

"Алианц" разкри в късните часове на 1 август, че "незабавно е започнал собствена проверка". Говорител на застрахователя обяви, че тя продължава, без да коментира или изнася данни от нея, допълвайки че дружеството оказва пълно съдействие на американските власти и регулатори. 

В годишния си отчет за 2020 г. групата отбелязва, че инвеститорите, които я съдят заради "Структурните Алфа фондове", "говорят за загуби в размер на няколко милиарда долара". Във върховата си форма преди пандемията в тях са били вкарани активи на стойност 13 млрд. евро. 

Ръководството на "Алианц" "възнамерява да се защитава агресивно срещу обвиненията". Засега обаче то не може да предвиди нито до какви заключения ще стигнат разследванията на Комисията за ценни книжа и фондови борси и на американското министерство на правосъдието, нито кога ще има решение по казуса.

"Алианц глоубъл инвестърс" коментира още през миналата година, че "съдебната хипотеза е просто некоректна и неоснователна, защото фондовете в атакувания портфейл не се отклоняват от инвестиционната си стратегия".

С управлявани активи в размер на 598 млрд. евро на институционални и дребни инвеститори по света "Алианц глоубъл инвестърс" е вторият по големина мениджър на фондове след DWS на "Дойче банк" и със сериозен ръст през последните години. Поделението е създаден преди десет години когато германската застрахователна група го отделя от облигационните си инвестиционни фондове "ПИМКО"

Facebook logo
Бъдете с нас и във