Банкеръ Daily

Финансов дневник

Алианц Банк България с повишен кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на краткосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България от "F2” на "F1”. Агенцията потвърди и дългосрочния кредитен рейтинг на Банката "BBB+" със стабилна перспектива, който е едно ниво над този на България – "BBB”.

Главният изпълнителен директор на Алианц банк - България Георги Заманов каза за banker.bg: "Това е резултат от усилията на целия екип за устойчиво развитие и стабилност на Алианц Банк като част от голямото семейство на "Алианц" и в България - част от банковата общност".

Краткосрочният кредитен рейтинг "F1” отразява отличното качество на предлаганите услуги и финансовата стабилност на Алианц Банк България и  е една стъпка над рейтинга на държавата, оценен на "F2” тази година. Оценката на Fitch се базира на факта, че компанията е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE, базирана в Мюнхен, с кредитен рейтинг "АА-" и стабилна перспектива, като Банката разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик. Fitch Ratings отчита високо ниво на оперативна интеграция между двете институции, както и сериозния принос на Банката за постигане на целите на холдинга.

Според данни на Fitch Ratings, в края на 2018 г. съотношението: оперативна печалба/ рисково претеглени активи е 2.9%. През изминалата година Банката се отличава с добра капитализация, като през 2019 г. се очаква положителен тренд на развитие, подобряване на качеството на кредитния портфейл, ефективност на разходите и постигане на планираните резултати за 2019 г.

Алианц банк - България, е създадена през 1997 г. под наименованието "България инвест". Преди да попадне в групата на германския застрахователен концерн Allianz, тя има за акционер застрахователния холдинг "България", който премества централата й от Ямбол в София. През 2003 г. банката приема името на основния акционер "Алианц България холдинг" и започва своето развитие като универсална търговска банка. Сред останалите собственици са застрахователните компании от групата – "Алианц България" и "Енергия".

След рязкото изкачване от десета на шеста позиция в класацията на най-добрите банки през 2017 г. Алианц банк - България, продължава да подобрява резултата си и през 2018 г. вече е №4 в общото класиране. За това спомагат добрите й показатели за стабилност и риск, постигнати благодарение на ниската цена на финансиране, което води до атрактивни лихви по кредитите, добрата капитализация и ограничения бизнес с държавни мастодонти. В края на миналата година банката завърши с 32.5 млн. лв. нетна печалба и 2.7 млрд. лв. активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във