Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акули от Уолстрийт агитират за редуциране на депозитите

Вълната от кеш, наводнила банковите баланси по време на пандемията принуждава водещи американски кредитори, между които "Джей Пи Моргън Чейз" и "Ситигруп", да предприемат необичайна стъпка. Те съветват едри корпоративни клиенти да прехвърлят средства от депозитите си във фондове на паричния пазар, твърдят запознати с въпроса лица. 

Дискусиите са последвали решението на Федералния резерв от март да премахне въведените в началото на пандемията облекчения на нормативните изисквания за банковите капиталови коефициенти. Те помогнаха на кредиторите да се справят с ръста на депозитите, предизвикан от фискалните стимули на американската администрация и от паричната подкрепа на щатските централни банкери.  

По правило, увеличението на депозитите е високо ценен индикатор за здрава и силна икономика и позволява на банките да отпускат повече заеми. В отсъствието на сравнимо по обем търсене на кредити обаче огромното количество спестявания излиза доста скъпо на кредитните институции, защото ги задължава да държат повече собствен капитал.  

Под особен натиск са балансите на "Джей Пи Моргън" и "Ситигруп" заради изискването за допълнителен коефициент на задлъжнялост (SLR), въведен за най-големите щатски банки след финансовата криза от 2008-а. Федералният резерв го промени през април 2020-а и позволи временно на тези институции да изключват от активите си вложенията в американски ДЦК и пари в наличност, намиращи се в резервите им в централната банка, когато изчисляват SLR. През март тази година регулаторото облекчение беше отменено и едрите банки станаха особено чувствителни за депозитите си. Приканвайки клиентите си да прехвърлят депозираните пари във фондове на паричния пазар е предпочитаната опция за кредиторите, защото за тези инструменти се грижат поделенията им за управление на активи и те не участват при пресмятането на SLR.

Банкерите признават, че опразването на депозитните сметки е неестествена мярка за кредиторите и тя не е добра за системата в дългосрочен план. Въпреки това, и други банки могат да поледват най-едрите акули от Уолстрийт.

Размерът на депозитите в трите най-големи по размер на активите щатски кредитни институции - "Джей Пи Моргън Чейз", "Бенк ъф Америка" и "Ситигруп" - е скочил до 243 млрд. щ. долара през първите три месеца на 2021-а в допълнение към рекордния приток от 1 трлн. долара през миналата година. За цялата 2019-а той е нараснал с "едва" 92 млрд. долара. 

Висши банкови меиджъри, между които и главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън" - Джейми Даймън, и главният финансов директор на "Ситигруп" - Марк Мейсън, са убедени, че Федералният резерв ще промени наредбата за SLR, която в момента преразглежда. 

Междувременно обаче ръководството на "Джей Пи Моргън" е започнало да подобрява капиталовата си структура, за да помогне за управлението на депозитното "бреме". През първото тримесечие на тази година то емитира преференциални акции за 1.5 млрд. долара, с което увеличи коефицианта на капиталова адекватност на първичния си капитал и подобри SLR. 

Първоначалните очаквания на бранша бяха, че депозитите от пандемичното време ще излязат от системата след като икономиката се нормализира. Днес обаче банкерите започват да мислят, че безпрецедентните стимули ще ги оставят със свръхдепозити в продължение на години. Защото дори индивидуалните клиенти да започнат да теглят от спестяванията си за пътешествия и забавления, а компаниите - за разширяване на складовете и за покупка на нови машини и съоръжения, те няма да успеят да похарчат достатъчно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във