Банкеръ Daily

Финансов дневник

Актуализацията на бюджета - заложник на драмите в парламента

Вече две седмици актуализацията на държавния бюджет, подготвена от служебното правителство, отлежава в деловодството на Народното събрание, без да е разгледана по същество от политическите сили в 46-ия парламент. Причината е, че партиите губят парламентарно време в противопоставяне и лични нападки и все още не е сформирана нито една постоянна комисия, включително ключовата Комисия по бюджет и финанси, която трябва да започне обсъждането на бюджетната актуализация. Тази ситуация очаквано не се харесва на служебния кабинет и на президента Румен Радев, защото сме на прага на още едно временно управление и поредни предсрочни избори.

Радев на свой ред се опитва да форсира дебата по актуализацията, обвързвайки го с връчването на останалите проучвателни мандати за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Предстои темата да бъде обсъдена и в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, който ще се проведе в понеделник (16 август) в президентството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова признава, че бюджетната актуализация бързо трябва да се гледа актуализацията, но не мисли, че тя трябва да се обвързва с втория мандат. 

"Що се отнася до обвързването на актуализацията на бюджета с мандата. Тук ние народните представители търпим критика. Загубихме много време. Можехме досега да сме направили комисиите, да не се занимаваме, с обиди, крясъци един срещу друг, да направим комисиите и да гледаме актуализацията. Тук служебният кабинет е прав, това е важен въпрос и ние го забавяме. Чисто конституционно и юридически двете неща не би трябвало да са свързани. По Конституция е предвидено как действа президентът при връчването на мандата, също и по Конституция и по Правилника за работа на Народното събрание е предвидено как се гледа актуализация. Трябваше да свикаме извънредно заседание, за да си направим комисиите и да гледаме бюджета. Признавам тук депутатите сме в слаба позиция. Бързо трябва да се гледа актуализацията, но не мисля, че тя трябва да се обвързва с втория мандат", каза Корнелия Нинова пред БНТ.

Нинова има и възражения към предложенията на служебния кабинет. По думите ѝ в предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета има смущаващи неща - предвидените средства за здравето на нацията заради Ковид кризата и доходите на хората. Според Нинова има достатъчно ваксини и няма необходимост от закупуването на допълнителни количества. Ваксини са осигурени за 2022 г. и 2023 г., коментира Нинова като се позова на данни на МЗ. Служебният кабинет иска да се отпуснат на КЕВР около 17 млн. лева за глоби за това, че са осъдени за свои действия, коментира Нинова. 3 млн. лева са предвидени за бонуси на служителите в регулатора. Средната заплата в КЕВР е 5000 лв., защо е всичко това, попита лидерът на БСП.

Вицепремиерът Атанас Пеканов междувременно продължи натиска на колегите си Кирил Петков и Асен Василев за приемането на бюджетната актуализация.

"Ситуацията в страната е трудна и тежка и се присъединявам към мнението на моите колеги, че актуализацията на бюджета е важна. Както се аргументира и финансовият министър Асен Василев - средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите", заяви Пеканов.

През миналата седмица дуото Петков-Василев призова парламентът спешно да се заеме с актуализацията. Икономическият министър Кирил Петков дори настоя за граждански натиск.

"Koгaтo в мoмeнтa липcвa aĸтyaлизaция нa бюджeтa, 430 млн. лв. нямa дa имa зa бизнeca, нямa дa имa пapи зa xopaтa нa пъpвa линия в бoлницитe, нямa пapи зa aĸтyaлизaция, нa пpaгa cмe дa нe мoжeм дa плaщaмe пpи cлeдвaщa СОVІD вълнa, oт вcичĸи тeзи пpиopитeти ĸaĸвo peшaвaт дa ce зaнимaвa тoвa Hapoднo cъбpaниe? Peшaвa дa ce зaнимaвa c интpиги... B мoмeнтa дeпyтaтитe тpябвa дa cи cвъpшaт paбoтaтa. Taзи paбoтa e дa пpиeмaт aĸтyaлизиpaния бюджeт. Имa пapи в дъpжaвaтa, caмo нa бaзa нa тяxнoтo peшeниe e въпpocът дaли тeзи пapи мoжeм дa ги изпoлзвaмe“, ĸaзa Πeтĸoв и призова лeĸapитe, пeнcиoнepитe, бизнecът – вcичĸи ĸoитo щe ca зaceгнaти oт бeздeйcтвиeтo нa пapлaмeнтa пo oтнoшeниe нa aĸтyaлизaциятa нa бюджeтa, дa ce cвъpжaт c нapoднитe cи пpeдcтaвитeли и ce зaдeйcтвaт пo тeмaтa.

Пенсионерите може да останат без 50-левовата добавка през ноември, ако не се стигне до актуализация на бюджета, предупреди служебният министър на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента.

„Ако ми гарантирате, че ноември ще има парламент, който първата си седмица ще има бюджетна комисия да приеме актуализация, нека да минем на такъв план. Но виждаме, че тук имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата“, подчерта още Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във