Банкеръ Daily

Финансов дневник

Актуализация на бюджета: Времето може да не стигне за второ четене

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 година. В подкрепа на проекта гласуваха 130 народни представители, 45 бяха против, а 20 се въздържаха.

Парламентът реши също, че предложения между първо и второ четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет може да се правят до 7 септември. Това отваря въпроса дали 46-ото Народно събрание ще просъществува достатъчно дълго, за да приеме актуализацията и на второ четене. 

В известна степен окончателното актуализиране на бюджета зависи от обстоятелството дали БСП ще успее да сформира правителство с третия мандат. Левицата получи в петък (27 август) мандата за съставяне на кабинет. Корнелия Нинова ще трябва да върне на президента папката на 3 септември. Ако лидерът на БСП върне празна папка, т.е. без състав на Министерския съвет, в рамките на дни той следва да издаде указ, с който да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Разбира се, има и сценарий, при който БСП представи предварително обречен кабинет само за да спечели парламентарно време, в което да бъде гласувана бюджетната актуализация.

Парламентът разполага с инструменти да форсира приемането на бюджета на второ четене, преди своето почти сигурно разпускане - например чрез извънредни заседания на Бюджетната комисия и гласувания в пленарната зала.

Ще "прави ли партия" Асен Василев

Странно или не, основен акцент в днешния дебат бе въпросът дали финансовият министър в служебното правителство Асен Василев ще се ангажира с нов политически проект. Провокация в тази посока имаше от депутата от ДПС Йордан Цонев.

Първоначално Цонев упрекна служебния министър, че повтаря модела на преструктуриране на бюджета с постановления на Министерския съвет. По думите му не трябва да се повтарят модели, за които депутатите се кълнат от сутрин до вечер, че ще изчегъртат, а да се направи бюджетирането, както е в Закона за публичните финанси. 

"Това е порочният модел. Вие сега го продължавате този модел и говорите за новости в политиката. Ако това са новостите, честно, съветвам ви да не правите партия. Това беше закачка. Сутринта трябва да имаме повече чувство за хумор, за да е деня по-лек. Не се притесняваме, че още някой ще дойде на политическия терен. Добре дошъл. Христо се притеснява там, но няма нищо", каза още Йордан Цонев.

Финансовият министър отговори, че шегите и закачките трябва са извън пленарната зала. Впоследствие Асен Василев коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че докато не си свърши работата като финансов министър - няма да участва в нищо. "Честно казано в момента единственото, в което участвам е служебният кабинет. Смятам, че служебният кабинет е деполитизиран и трябва да остане такъв", посочи министър Василев.

ГЕРБ: кой ще носи отговорност

От ГЕРБ отново разкритикуваха идеята за актуализация на бюджета. Отговорността за бюджета е в 46-ото Народно събрание, което след две седмици няма да съществува, а сметката ще я платят всички българи, посочи депутатът Тома Биков. 

"Ако един бюджет бъде отхвърлен, то правителството подава оставка. Това се възприема като вот на доверие или недоверие към правителството. След вчерашното изказване на г-н Асен Василев, който каза, че отговорността е само в парламента, а правителството е някакъв изпълнителен орган, който изпълнява, ще уточня, че не е така. Първо, отговорността винаги е в парламентарното мнозинство. Кое е парламентарното мнозинство в 46-ото Народно събрание. В 46-ото Народно събрание мнозинството е на опозицията. Колегите от ИТН са опозиция, ние сме опозиция. Вероятно, ако питате всяка партия една по една, ще се окаже, че всички сме в опозиция", заяви Тома Биков добави, че никой няма да поеме отговорност при проблеми с държавния бюджет. 

Никой не пречи на народните представители да проявят отговорност и в предложенията си между първо и второ четене на бюджета да го подобрят, а не да наддават, отговори Крум Зарков от БСП.  Според него служебното правителство е свършило своята работа, като е внесло актуализация на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във