Банкеръ Daily

Финансов дневник

Актуализация на бюджета: Повече пари за пенсии, здраве и бизнес

Министерството на финансите очаква 3.5% ръст на икономиката, 5.3% безработица и 2% годишна инфлация през 2021 година. Това става ясно от данните, изнесени от министър Асен Василев по време на третия обществен съвет, посветен на актуализацията на бюджета, която предстои да бъде внесена в 46-ия парламент.

В актуализацията си Василев залага 2 млрд. лв. допълнителни приходи в хазната. Разходите пък ще нараснат с 1.8 млрд. лева. Това означава, че дефицитът по консолидираната фискална програма ще е малко по-нисък от първоначално планираното. Дефицитът е фиксиран на 3.6% от БВП или 4.604 млрд. лв., вместо 3.9% от БВП или 4.887 млрд. лв., както бе заложен от кабинета "Борисов 3". 

Според предложената бюджетна актуализация допълнителните разходи в размер на 1.8 млрд. лева ще се разпределят основно за социални разходи, подкрепа за бизнеса и здравеопазване. 

Перото допълнителни социални разходи е в размер на 575 млн. лв. и ще бъде доминирано от актуализацията на пенсиите, за която са предвидени 353 млн. лева. Обещанието на служебния кабинет е, че чрез тези мерки няма да има нито един пенсионер, който живее под прага на бедността от 369 лева.

400 млн. лв. са предвидени като безвъзмездна помощ за подкрепа на бизнеса, а още 30 млн. лв. ще са специално насочени към авиoпревозвачите.

Допълнителните разходи за здравеопазване са 335 млн. лева. Най-много са заложени за здравноосигурителни плащания и административна издръжка - 121 млн. лева. Над 80 млн. лв. се очаква да бъдат похарчени по мярката за 1000 лв. за медицински персонал на първа линия в битката с коронавируса. Близо 50 млн. лв. са предвидени за закупуване на 1.5 милиона ваксини Pfizer, а 35 млн. лв. - за резерв за лекарства за Covid-19.

Значителен харч се очертава и провеждането на още едни избори. Министерството на финансите заделя 133 млн. лв. за провеждането на президентските избори, които се провеждат в два тура, както и при хипотеза, че те случат заедно с нов предсрочен вот за парламент.

"Не раздухваме безумно разходите, защото трябва да мислим за догодина, за по-догодина, и за една устойчива разходна база, на която може да стъпим. От друга страна прекалено бърза консолидация и свиване на дефицита, той смята, че е икономически и социална нецелесъобразна", обясни Асен Василев. 

Финансовият министър заяви още, че има сериозен резерв за оптимизация. Той е на мнение, че големите проблеми могат да бъдат разрешени, ако парите се харчат ефективно, прозрачно и без корупция.

"Идеята на бюджет 2022 г. трябва да бъде точно това - да махнем корупцията, да оправим как си харчим парите, да оправим дисбалансите, където ги има, и да вложим в него Плана за възстановяване, така че където има нужда от дълбоки реформи, както в системата на енергетиката, те да могат да се случат", посочи още Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във