Банкеръ Daily

Петър Чобанов

Ако влезем в еврочакалнята, ще получим част от отделените 240 млрд. евро

Ако България влезе в чакалнята на еврозоната може да получи част от отделените 240 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм. Този механизъм е само за страните от тази общност. Ако страните искат да използват средства от него за икономическо развитие ще бъдат наложени тежки условия. Това обясни бившият финансов министър Петър Чобанов. 

Той поясни, че финансовите средства ще бъдат под формата на заем. Според него правителството и премиерът проявяват последователност по темата за влизането ни в еврозоната и действат по план.

"Страните, които не са в еврозоната имат и друг финансов инструмент за получаване на средства – това е механизмът„Шуър“. Това са 100 милиарда, които отново ще бъдат дълг. Отново трябва да бъдат събрани от финансовите пазари и ще са в подкрепа на мерките срещу предотвратяване на безработица. Ако искаме да финансираме мярката „60/40“ чрез тези средства, част от тях могат да дойдат под фотмата на дълг“, обясни Чобанов пред Нова телевизия.

Проблемът, според него, е, че  има рискове за страната ни, ако влезем в чакалнята. Един от тях е участието ни в Банковия съюз. Възниква риск банките, които функционират в страните от еврозоната, да си изтеглят капитала от страните, които не са и да продължат да функционират с клонове. Капиталът е в размер около 6 милиарда лева и възниква риск той да бъде изтеглен.

"Ако влезем в Еврозоната БНБ няма да може да разпорежда нищо на тези банки, може да им разпорежда Европейската централна банка. Тогава няма да имаме кой да се грижи за нашите интереси“, обясни още бившият финансов министър.

През седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на месеца страната ни ще кандидатства за приемане в механизма ERM II, по-познат като "чакалнята на еврозоната".

"Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме в еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети", съобщи Борисов.

За поредно отлагане на българската кандидатура се заговори в края на март, покрай избухването на кризата с COVID-19. "Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците, защото това е политическо решение, и институциите, включително БНБ, продължат да действат независимо от много трудната и сложна среда, в която се намираме, едно отлагане на влизането ни в ERM II през 2021 г. няма да бъде фатално", обяви тогава управителят на БНБ Димитър Радев. 

Той допълни, че сроковете, които България си бе поставила за реализирането на първата стъпка по пътя към еврозоната - присъединяването към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм ERM II, вече не са реалистични.

Facebook logo
Бъдете с нас и във