Банкеръ Daily

Николай Василев:

Ако подкрепата за една банка е цената за влизане в еврозоната - да я платим

Няма консенсус по въпроса "за" или "против" участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка, личи от мненията на бивши и настоящи политици. 

Ексминистърът Николай Василев заявява, че позицията му винаги е била против участието на държавата в бизнеса и тя е била последователна, но обясни, че подкрепя тази сделка само с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната в еврото. Василев беше категоричен, че ако не влезе страната в еврозоната, тази сделка ще бъде безполезна.

"Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в еврозоната след повече от десетилетие забавяне. Ако това ще е цената, нека да я платим", подчерта бившият вицепремиер.

Икономистът смята, че може да има положителен сценарий след придобиването на акции в ПИБ от страна на държавата - "да въведем еврото като валута, държавата да дръпне много напред, цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден Българската банка за развитие (ББР)  да продаде на печалба тези акции". По думите му обаче това е възможно, но не е гарантирано.

Икономистът коментира, че до днес не е чул България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II. Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат. Другата причина е, че ту искаме, ту не искаме да влизаме в еврозоната.

"Държавата не е подала нищо - нито за еврозоната, нито за банковия съюз. Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него", заяви Василев пред БНР. Той посочи, че сега сме толкова близо до влизане в еврозоната, колкото сме били и през 2009 година.

БСП е категорично против сделката за придобиване от държавата на дялове от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Пленумът на БСП възложи на парламентарната група да поиска и създаване на временна анкетна комисия за сделката между Българската банка за развитие и Първа инвестиционна банка.

"ББР беше създадена със съвсем други цели. Няма да сгрешим, ако кажем, че в годините тя се превърна в банка на олигарсите", уточни социалистът Кристиан Вигенин. По думите му тази банка не изпълнява задачите, за които е създадена - подпомагане на малкия и средния бизнес, а участва в схеми, които са извън целите ѝ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във