Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Акцизът на бездимните цигари - 40%, засега

Менда Стоянова здраво е "захапала" бездимните цигари. Новият акциз върху тях ще влезе от 1 октомври.

Повишава  се акцизът върху  бездимните цигари - той  ще бъде 40% от този на конвенционалните папироси.  В момента ставката е 26 процента. Депутатите взеха това решение в сряда, 18 юли, като  промениха  на първо четене  Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението  внесе  шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Сега ставката за нагреваемите изделия е 0.93 лв., а за обикновените цигари е 3.54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1.40 лева. Това означава, че кутия бездимни цигари ще поскъпне до 6-6.50 лева.

"Има изчисления, че за една година при тази разлика в цените  2.60 лв. на кутия се губят около 32 млн. лева", посочи Стоянова. Тя допълни, че през ноември 2017-а е приета ниска ставка за нагреваемите тютюневия изделия, но никой не е предвиждал такова нарастване на потреблението  на тези цигари. "Спрямо миналата година обемът му  се е увеличил с над 50%", допълни вносителят.

Депутатите от БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Те посочиха, че не трябва да се променят данъчни ставки, преди да е изтекла бюджетната година.

През изминалата седмица бюджетната комисия подкрепи промените, а вчера и Комисията за борба с контрабандата гласува "за" внесения законопроект.

Първоначалното предложение на Менда Стоянова беше налогът да се изравни и за двата вида цигари, което щеше да доведе до драстичен скок в цената на бездимните. Решението за по-слабо повишаване на акциза беше договорено в коалицията, след като "Обединени патриоти" заявиха, че няма да подкрепят изравняването на ставките на двата вида.

Повишаването на акциза трябва да влезе в сила от 1 октомври.

Политическата буря, заформила се около предложението да бъде изравнен акцизът върху обикновените и нагреваемите цигари, уплаши депутатите от парламентарната Комисия за борба с контрабандата и сивата икономика. Затова те не допуснаха  медиите на  заседанието си на 17 юли, на което обсъдиха на първо четене законопроекта, внесен от ГЕРБ и от "Обединени патриоти", с който се иска драстично увеличение на данъка върху бързо добилите популярност бездимни цигари.

Парламентарният правилник позволява на депутатите да правят това по свое усмотрение, но в случая никой не посочи логична причина дискусията да се проведе при закрити врати. Не стана ясно и кой го е предложил, но е очевидно, че липсата на публичност облагодетелства вносителите, т.е. управляващите. След тайната сбирка шефът на комисията Емил Димитров - Ревизоро (ОП) обяви, че окончателният размер на акциза ще бъде уточнен, преди законопроектът да бъде разгледан на второ четене.

Проектът предизвика поредния остър сблъсък в редиците на управляващите, тъй като срещу него се обявиха депутатите от ВМРО с аргумента, че е лобистки. Разгневен от обвинението, премиерът Бойко Борисов първоначално нареди той да бъде оттеглен. Впоследствие обаче управляващите се събраха и постигнаха следния компромис - предложението да бъде одобрено, но увеличението на акциза да стане поетапно. Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, от "Обединени патриоти" и  от "Воля".

Facebook logo
Бъдете с нас и във