Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Акционерни маневри на гръцкия етаж

Гръцката Юробанк съобщи през седмицата, че най-големият й акционер И Еф Джи Груп, който в момента притежава 44.70% от акциите й, прехвърля 43.55% от тях към девет от по-младите членове на семейство Лацис и фондация Джон С. Лацис. Всеки от новите притежатели на дялове от банката ще притежава приблизително 4.4% от капитала й, а И ЕФ Джи Груп ще запази 1.15 процента.


Целта на начинанието е ясно да се разграничат търговските марки и операциите на банковата група Юробанк и на финансовата И Еф Джи Груп. И двете са собственост на фамилията Лацис, но са рожба на Спирос Лацис. Той създава И Еф Джи Груп, чиято централа според фирмения сайт се намира в Люксембург. Тя притежава И Еф Джи Банк Еуропиън Файненшъл Груп в Женева и базираната в Цюрих И Еф Джи Интернешънъл. И Еф Джи Груп контролира също Панюропиън Ойл анд Индъстриал холдинг и базираната в Люксембург компания за недвижими имоти Ламда Груп, както и дружества, които отдават под наем луксозни яхти и самолети. Гръцки информационни сайтове твърдят, че богатството на фамилията е оценено на 2.6 милиарда евро.


Самата Юробанк е създадена през 1990-а под името Юромърчънт банк. Настоящото си име получава през 1997-а, когато придобива гръцките клонове на френската Креди Лионе. За разлика от своя собственик И Еф Джи Груп тя развива чисто търговско банкиране и създава мрежа от дъщерни дружества в държавите от Югоизточна Европа.


Според някои анализатори, акционерните трансформации целят стратегическото разделяне между институциите на фамилията, занимаващи се с инвестиционни борсови сделки, от тези, чийто основен приоритет е търговското кредитиране. Съществуват обаче и подозрения, че подобно обособяване на две групи е първа крачка към продажбата на едната от тях.


Няма да е чудно, ако фамилията на гръцкия милиардер е решила да продаде акциите си от Юробанк и с получените средства да подкрепи бизнеса си в Швейцария и Люксембург, консолидиран около И Еф Джи Груп. По този начин Лацис ще излезе от нестабилния финансов пазар на южната ни съседка и ще запази участието си в останалите бизнес сфери. Това обаче едва ли ще промени обществените настроения против богатите фамилии в Гърция като тези на Вардиноянис, Кокалис, Лацис и други подобни, които именно чрез финансовите си конгломерати са изнесли, според местната преса, десетки милиарди долари и евро от страната през последните двадесетина години.


Много възможно е в случая с фамилия Лацис да става дума и за разпределяне на наследствени дялове. Пак според гръцки сайтове , поне шест от дяловете ще бъдат прехвърлени на племенниците на Спирос Лацис - децата на двете му сестри Мариана и Маргарита. Мариана има три деца от два брака - Парис Касидокостас, Филипос Куркулос и Ериета Куркулос . По-малката сестра Маргарита е омъжена за Георгиос Кациапис, който е директор на финансово-консултантската компания И Еф Джи Юрофинансиер д'Инвестисмент САМ и също има три деца. Самият Спирос Лацис е женен за американката Дороти Брадлей, живее в Женева и не обича да вади личния си живот на показ.


Що се отнася до България, разместването в акционерната структура на банката в Гърция по никакъв начин не засяга капитала и операциите на българската Юробанк. Тя е регистрирана и лицензирана по нашите закони и се управлява от мениджъри, назначени по всички правила за дейност у нас.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във