Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акционерите прогониха шефовете на "Комерцбанк"

Мартин Цилке

След продължилите със седмици атаки срещу начина, по който управлява реформите в "Комерцбанк" и неумението му да спре низходящата спирала на финансовите резутати на втората по големина германска банка, нейният председател и главен изпълнителен директор Мартин Цилке подаде оставка в късните часове на 3 юли. Заедно с него си тръгва и председателят на надзорния борд на институцията - Щефан Шмитман, който ще освободи позицията на 3 август. Това на практика слага край на битката на най-едрия частен акционер на "Комерцбанк" - щатската фирма за частен капитал "Сърбъръс кепитъл мениджмънт" - срещу множеството неуспехи на банковите мениджъри.

150-годишният кредитор има тежка година: отчете финансова загуба за първото тримесечие, спря да плаща дивиденти за 2019-а, отказа се от продажбата на полското си поделение mBank и загуби спонсорския договор за футболния тим "Айнтрахт Франкфурт" (след като името и банковото лого красяха стадиона на отбора повече от десетилетие), отишъл при конкурентната "Дойче банк", с която не успя да се обедини през 2019-а.  

Спасената с държавни средства по време на финансовата криза от 2008-а "Комерцбанк" планира да съкрати 7 хил. работни места и да закрие близо 400 клона, за да "дръпне нагоре". Акциите на банката се търгуваха в близост до 14 евро всяка през януали 2018-а, след което потънаха до 2.80 евро през март тази година и приключиха борсовата си сесия на 3 юли с котировка 4.13 евро парчето. "Комерцбанк" информира през февруари, че работи по схема за по-дълбоки съкращения на разходите след като представеният година по-рано план беше отхвърлен от инвеститорите като разочароващ.  

Месеци преди през юни "Сърбъръс" да изрази публично недоволството си от слабите финансови резултати на кредитната институция, не по-малко неудовлетвореният Берлин подмени всичките си представители в надзорния банков борд. Държавата е най-едрият акционер в "Комерцбанк" с почти 16% дял от капитала й. В официално изявление след обявените оставки германското министерство на финансите потвърди пълната си подкрепа за банката заради "централната й роля във финансирането на дребния и на средния бизнес и на местните износители".

"Сърбъръс", който купи 5% дял в "Комерцбанк" през 2017-а, започна открита кампания срещу кредитора в началото на юни, за да го принуди да промени стратегията и да предостави на американската фирма две места в надзорния борд. Американците коментираха, че не са изненадани от оставките, а по-скоро от момента в който са подадени - два дни след като главният изпълнителен директор трябваше да представи нова стратегия за развитие, която обаче е била блокирана от представителите на профсъюзите в надзорния борд. "Сърбъръс" обеща да работи съвместно с правителството и с банковия персонал за попълване на мениджърския вакуум. 

"Комерцбанк" съобщи, че комисия на надзорния й борд е обсъдила оттеглянето на Цилке и ще препоръча то да бъде прието на официално съвещание на борда на 8 юли. А двама от десетте водещи банкови инвеститори са споделили, че Роланд Бьокхут, който неотдавна се прехвърли от холандската "Ай Ен Джи груп" в "Комерцбанк", би бил добър приемник на Цилке.  

Клаус Нийдинг от лобиската група на акционерите DSW посочи, че "Дойче банк" под ръководтвото на главния си изпълнителен директор Кристиян Сюинг е постигнал успехи в укрепването на банковия бизнес, докато "Комерцбанк" е останала "по-скоро равнодушна". Което е разтревожило кредиторите й. 

Оставките могат да подновят спекулациите за сливане на "Дойче банк" и "Комерцбанк". Поне ако се съди от водещото заглавие на уебсайта на германския вестник "Франкфуртел Алгемайне цайтунг" във вечерните часове на 3 юли: "Сюинг, поеми контрола!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във