Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акционерите на КТБ ще се обърнат към европейските съдилища

Въпросите за това имала ли е КТБ възможност да извършва плащания, от коя дата е следвало да бъде осъществен специалният надзор и от коя дата е изпаднала или не е изпаднала в неплатежоспособност ще бъдат отнесени към европейските съдилища. Това заяви адвокат Менко Менков, който представлява основния акционер в КТБ пред журналисти, след края на делото за несъстоятелност в Софийския градски съд (СГС). Той добави, че по тези въпроси към настоящия момент очевидно българските съдилища отказват да се произнесат.

Софийският градски съд (СГС) обяви, че ще се произнесе до седем дни дали да обяви в несъстоятелност КТБ. Делото започна днес при закрити врата.

След края на заседанието главният юрист на БНБ Нина Стоянова заяви, че очаква определение за обявяване на КТБ в несъстоятелност. Тя уточни, че съгласно закона, веднага след решението на съда, Фондът за гарантиране на влогове ще назначи синдик.

В отговор на въпрос дали делото днес е можело да се гледа открито, Стоянова заяви, че има изрично изискване на императивна законова разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност делото да се гледа при закрити врата.

Съдията по делото Иво Дачев обаче обясни пред журналисти, че по негово мнение при съгласие на страните, е нямало да бъде процесуална пречка делото да е открито.

На днешното заседание се явиха представители на „Корпоративна търговска банка” АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Софийска градска прокуратура, както и встъпилите акционери „Бромак” ЕООД и „Бългериан Акуизишън къмпани” чрез процесуалните им представители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във