Банкеръ Weekly

Финансов дневник

АКЦИОНЕРИТЕ НА БУЛБАНК ЧАКАТ ДИВИДЕНТ

Акционерите на БУЛБАНК ще решават на общото си събрание на 27 април как да бъде разпределена печалбата й за 2000 г., чийто размер е 193.9 млн. лева. Според повечето банкери, претендиращи, че познават намеренията на УниКредито Италиано, закупила през ноември миналата година 93% от акциите на най-голямата ни банка, цялата печалба ще бъде раздадена като дивидент. Въпросът е дали УниКредито ще вземе дивидент на базата на акционерното си участие от 2000 г., или ще преотстъпи част от парите на държавната италианска компания Симест, която сега, през март, купи 2.5% от БУЛБАНК.
При всички положения обаче, ако цялата печалба бъде раздадена като дивидент, УниКредито ще прибере над 175.5 млн. лв. (около 87.9 млн. евро). По този начин само пет месеца и половина след като станаха мажоритарни собственици на БУЛБАНК срещу 360 млн. евро, италианците ще си върнат близо една четвърт от направената инвестиция. Другият голям акционер Алианц - който притежава 5% от капитала на кредитната институция, вероятно ще прибере над 9.6 млн. лева.
Общото събрание на БУЛБАНК ще приеме отчета на управителния съвет за дейността й през миналата година. Ще бъдат гласувани балансът и отчетът за приходите и разходите на банката и промени в устава й. Най-интересната точка от дневния ред ще са промените в състава на надзорния съвет, в който участват Роберто Никастро, Алберто Галмарини, Секондино Натале, Алесандро Дечо и Димитър Желев. До момента от УниКредито Италиано мълчат по въпроса кой от сегашните надзорници ще бъде сменен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във