Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акционери и инвеститори с предложение за оздравяване на КТБ

Частните акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) и потенциалните инвеститори, обединени от австрийския фонд ЕПИК, са внесли днес в Министерския съвет, Българската народна банка и Министерство на финансите своето предложение за спасяване на банката, научи в. "БАНКЕРЪ". То включва инструменти и механизми, по които Корпоративна банка може да бъде оздравена.

Управителният съвет на Централната банка е обсъдил предложението. Освен това, по време на днешната среща между представители на временната бюджетна комисия и екипа на финансовото министерство, на която са обсъждали актуализацията на бюджета, са били дискутирани вариантите за държавна помощ за банковата система.

Част от средствата, заложени в актуализацията на бюджета, се предвижда да бъдат отпуснати за гарантиране на стабилността на банковата система.

След края на срещата, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също заяви, че са планирани средства за подкрепата за една банка, която продължава да стои на дневен ред (Първа инвестиционна банка), както и за КТБ.

Стоянова обясни, че финансовият министър Румен Порожанов е представил два варианта за попълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1.7 млрд. лева, в случай, че Корпоративна банка бъде обявена в несъстоятелност и трябва да бъдат изплатени гарантираните депозити. Първият - е държавата да емитира нов дълг чрез държавни ценни книжа, като средствата ще бъдат предоставени на фонда назаем и ще бъдат върнати във времето с лихва, по-висока отколкото държавата ще плати по тези ДЦК, обясни Стоянова. Втората опция е фондът да емитира облигации с държавни гаранции.

"Тази възможност означава доста сериозни изменения в наредби на БНБ и Закона за Фонда за гарантиране на влоговете, които промени да дадат право да се емитира дълг", поясни Менда Стоянова и допълни,  че това предвижда и сериозни разговори с банките, за това как те биха се отнесли към купуването на такива ценни книги.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във