Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акциите поевтиняват заради новите мита между САЩ и Китай

Цените на акциите в световен мащаб паднаха днес, след като САЩ и Китай си наложиха нови мита, засилвайки притесненията на инвеститорите за забавяне на глобалния растеж, без ясен край за търговската война, предаде Ройтерс.

Фючърсите на индекса S&P500 паднаха с 1,06% в началото на търговията. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчете спад от 0.3% като спадът беше оглавен от понижението от 0.5% на хонконгския индекс Hang Seng, след антиправителствени протести. Японският Nikkei изгуби 0.28%.

Китайските акции обаче спряха мечешката тенденция, след като индексът CSI300 се повиши с 1,1% въпреки ескалацията на търговския спор. Китайският държавен съвет обяви днес, че ще увеличи корекциите в икономическата политика.

Проучване на частния сектор от днес показа, че фабричната активност неочаквано се е разширила през август, въпреки че повишението беше скромно и контрастираше с официалните данни, които сочат по-нататъшно свиване. „Ясно е, че Пекин е готов да подкрепи икономиката чрез фискални стимули“, каза Кенджи Хашизуме, старши мениджър на фондове в Mitsui Sumitomo DS Asset Management в Хонконг.

Вашингтон наложи 15% мито върху различни китайски стоки вчера, сред които обувки, интелигентни часовници и телевизори, докато Пекин отвърна с нови мита върху щатския лек суров петрол. Няколко проучвания прогнозират, че тарифите ще струват на домакинствата в САЩ до 1000 долара годишно, като последният кръг ще засегне значителен брой потребителски стоки.

Като ответна мярка, Китай започна да налага допълнителни тарифи върху някои стоки от САЩ за 75 милиарда долара. Пекин не уточни стойността на стоките, които ще бъдат облагани с по-високи мита от вчера.

Въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че двете страни ще проведат преговори през септември, има всякакви съмнения, че подобни разговори да доведат до пробив. "Засега Тръмп не отстъпва по отношение на митата, като обвинява Фед и американските компании за трудностите им във връзка с тарифите,” казва Шейн Оливър, старши икономист в AMP, Сидни. „Предстои дълъг път, възстановяването на доверието ще бъде трудно", добави той.

Днес ликвидността на пазарите може да бъде дори по-ограничена от обичайната заради отбелязването на Деня на труда в САЩ.

Напрежението в Хонконг също нараства, след като полицията и протестиращите се сблъскаха отново през уикенда. Хиляди протестиращи блокираха пътища и връзки на обществения транспорт до летището в Хонконг, а полицията направи няколко ареста, след като демонстранти разбиха камери за видеонаблюдение и лампи с метални стълбове.

Китай, нетърпелив да потуши размириците преди 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република на 1 октомври, обвини чуждестранните сили, по-специално САЩ и Великобритания, че разпалват вълненията.

Цените на петрола също паднаха в понеделник. Фючърсите на суровия Brent се понижиха с 0,37% до 59,03 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол изгубиха 0.18%, до 55.00 долара за барел.

На валутните пазари доларът леко се понижи спрямо йената до 106.12. Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.09905 спрямо долара - недалеч от двегодишното дъно от 1.0963, достигнато в петък. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във