Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха заради съкращения

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха днес, тъй като банката започна един от най-големите си "ремонти" след финансовата криза. Водещият немски кредитор ще съкрати до 2022 г. 18 000 работни места по целия свят, като започна деня със съкращения в Азия, предаде Ройтерс.

От финансовата институция обявиха в неделя, че загубата на работни места е част от план за преструктуриране, който ще струва 7,4 милиарда евро, целящ да направи инвестиционната банка основна сила на Wall Street. Като част от преструктурирането, банката ще премахне глобалния бизнес с акции и ще намали някои операции в своя фиксиран доход - област, традиционно считана за една от силните й страни.

Акциите на Deutsche Bank се повишиха с повече от 3% във Франкфурт, за да достигнат най-високата си стойност от 2 май.

Анализаторите в JPMorgan нарекоха плана „смел и за първи път не наполовина изпечен“, но казаха, че остават въпроси, включително относно надеждността на изпълнението, детайлите за растежа на приходите и мотивацията на служителите.

От рейтинговата агенция Moody's заявиха, че банката е изправена пред „значителни предизвикателства“ за бързото изпълнение на плана и заявиха, че ще запазят негативната си перспектива за водещия немски кредитор. „Това е рискована маневра, но ако успее, тя има потенциала да върне банката отново в правия път“, казва човек, близък до един от 10-те най-големи акционери.

От "Дойче банк" не дадоха географска разбивка за съкращенията на работни места, въпреки че се очаква най-голям спад на работни места в Европа и Съединените щати. Днешният работен ден започна със съкращения в Сидни, Хонконг и на други места в Азиатско-тихоокеанския регион.

Цели екипи в продажбите и търговията също загубиха работата си, според няколко германски банкери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във