Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акциите на банковия сектор в САЩ скочиха заради Тръмп

Американските фондови пазари затвориха в петък на положителна територия. Те бяха водени от финансовия сектор, отчитащ заявените намерения на президента Доналд Тръмп за указ, който може да доведе в бъдеще до отмяна на закона Дод-Франк (Dodd-Frank) за, най-общо казано, завишени регулации на банковия сектор от държавата, се посочва в коментар на "Капман Холдинг".

Финансовите пазари в САЩ възприеха намеренията като заявка за смекчаване на банковите регулации, което съответно "изстреля" нагоре банковите акции с 2,6% за ден - 3 февруари. 

Както беше съобщено, на среща в Белия дом с представители на лидерите от деловия свят, вкл. от JPMorgan Chase, Тръмп е коментирал, че ще "съкрати значителна част от закона Дод-Франк", изпълнявайки предизборните си обещания.  

Ще припомним, ще законът Дод-Франк влезе в сила в средата на 2010 г., в отговор на финансовата криза от 2008 г., при която фалираха някои от най-големите американски банки, а други се наложи да бъдат спасявани от държавата. Най-големите проблеми тогава дойдоха от огромното количество необезпечени ипотечни кредити и създадените на тяхна основа дериватни инструменти, уточняват анализатори от "Капман Холдинг".

Сега обаче Тръмп и представители на банковия и други бизнеси в САЩ считат, че въведените допълнителни регулации възпрепятстват кредитирането и дори развитието на икономиката като цяло. Евентуалната отмяна на част от нормите в закона Дод-Франк би могла да стане на практика след ратификация от Конгреса, което ще отнеме време.     

Facebook logo
Бъдете с нас и във