Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акценти от седмицата

Съвременният капитализъм има нужда от лечение

Двама от най-богатите мъже на Щатите: Реймън "Рей" Далио - основател на един от най-големите хеджингови фондове в света Bridgewater Associates, и Джеймс "Джейми" Даймънд - главен изпълнителен директор на "Джей Пи моргън Чейз", изразиха преди десетина дни емоционални опасения за състоянието на капиталистическата система, от която толкова пълноценно са се възползвали. Даймън анализира в писмо от 50 страници до акционерите си недостатъците на съвременния капитализъм, предложи набор от начини за лечението му и похвали европейската традиция за социална демокрация с всичките й "силни осигурителни мрежи". Далио бе малко по-кратък, но не по-малко разтревожен в есето си в LinkedIn и предупреди за "някаква форма за революция", ако социалното неравенство не се коригира незабавно.

Цветелина Бориславова увеличи дела си в БАКБ

"СиЕсАйЕф" АД е сключило на регулиран пазар - "Българска фондова борса - София" АД, сделки за придобиване на общо 13 000 броя обикновени, безналични акции с право на глас с номинална стойност един лев всяка от капитала на "Българо-американска кредитна банка" АД.

Към момента Цветелина Бориславова, като лице, което упражнява контрол върху прекия акционер "СиЕсАйЕф" АД (притежаваща 99.99% от акциите на "СиЕсАйЕф" АД) държи 61.429% от капитала на банката, а  LTBI Holdings LLC ("Ел Ти Би Ай Холдингс" Ел Ел Си) е собственик на 35.49% от акциите с право на глас.

Ангелкова отново развърза министерската кесия

Конференциите, съвещанията и разходките на министъра на туризма нямат край. В началото на летния туристически сезон, Николина Ангелкова за пореден път е решила да се ситуира край морето. Само за два дни (30 и 31 май) за една конференция и уъркшопове в курорта „Слънчев бряг“ тя възнамерява да  похарчи едни 300 хил.лв. без ДДС. Държавни пари, разбира се.

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд" за българските си активи 

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ е отказало да преговаря с "Индия пауър", което означава, че "Еврохолд" остава единствен кандидат за активите му в България. Преди дни централата в Прага оповести, че е прекратила договора си с "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Ексшефове на АПИ и директор в “Трейс” с обвинения за катастрофата край Своге

Бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и Светослав Глосов са обвинени за престъпление по служба. Прокуратурата уточнява, че повдигнатите им обвинения са свързани с трагичната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Според събраните от прокурорите доказателства в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за дейността на Дирекция "Управление на стратегически инфраструктурни проекти" и дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура", двамата не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ. Окръжната прокуратура смята, че те са действали с цел да набавят облаги за ДДЗД "Трейс Своге" и от това са настъпили значителни вредни последици.

КЗК отсвири хотелиерите в “Златни пясъци”

Комисията за защита на конкуренцията все повече се превръща в орган, обслужващ нечии определени интереси. Преди дни тя излезе с поредното си решение в полза на акционерното дружество „Златни пясъци“, чрез което директно „отсвири“ претенциите на над 100  хотелиери в к.к. „Златни пясъци“.

Напрежението между собствениците на хотели в комплекса, обединени в две сдружения – „Съюз на хотелиерите“ и „Съюз на собствениците за развитие на к.к. „Златни пясъци“ и приватизираното преди близо 20 години държавно дружество „Златни пясъци“, не е от вчера. Причината за обтегнатите отношения е, че акционерното дружество, което получи като бонус при приватизацията и инженерната инфраструктура в курорта, от години събира сериозни такси от всички хотелиери за нейното поддържане. Според представителите на двата съюза обаче тези немалки суми били влагани единствено в инфраструктурата около неговите хотели.

Коалиции от всички бои, разпадайте се!

В знаменитото си съчинение „Пелопонеските войни” древногръцкият историк Тукидит пише, че атиняните тръгвали на война поради три причини – от страх (заплаха от противника), за пари (завладяване на земи и плячка) и заради честта. Ако си позволим една свободна аналогия, подобна класификация е приложима към причините за съставяне на българските политически коалиции. У нас предизборни коалиции се правят от страх, че няма да се премине изборната бариера, а следизборни (управленски) – заради облагите от придобиването на властта

Нито първите, нито вторите по правило имат нещо общо с честта (принципите, идеите); това обстоятелство обяснява краткия живот, нестабилното съществуване и скандалния край на повечето български коалиционни проекти.

Кога Ганьо ще даде грош за култура?

Нещастия се случват навсякъде, различна е способността за справяне, без хленчене и търсене на помощ от къде ли не преди сами да се опитаме да си помогнем. Друг е въпросът, че в нормалните общества най-богатите приемат за свой дълг да реагират първи - един своеобразен "данък", който дължат на страната си. У нас перспективата е обърната – първи даряват най-бедните. 

Шегаджия е нашият човек от Банкя

Интервю със социолога Живко Георгиев пред banker.bg по повод подписването на споразумението межуд ГЕРБ и БЗНС "Никола Петков" и думите на Бойко Борисов  че "всички трябва да се обединим срещу пълзящата диктатура на нашите опоненти".

Данъчното облагане в Австрия

В рубриката „Пари и пазари“ можете да следите поредицата от публикации на "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон" ООД (България), насочена към желаещите да правят бизнес в останалите страни от Европейския съюз.  Съвместната ни инициатива има за цел да разкрие на българските предприемачи какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на ЕС.  За какви изненади да сте готови при срещата с новия ви партньор?  Кои са полезните малки стъпки, за да откриете пазара на другите европейски страни? И как да отключите своя потенциал за растеж, предизвиквайки се взаимно.

В поредицата вече са публикувани анализи за данъчните системи в  Люксембург, Германия, Гърция, Холандия и Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във