Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Ай Ен Джи" е поредния кандидат за "Комерцбанк"

Главният изпълнителен директор на холандската "Ай Ен Джи груп" Ралф Хамърс е предложил на шефа на германската "Комерцбанк" Мартин Цилке трансгранично обединение на двете банки, включително да се премести централата на "Ай Ен Джи" от Амстердам във Франкфурт, информира в късните вечерни часове на 16 април "Файненшъл таймс". Запознато с въпроса лице е споделило с влиятелния финансов всекидневник, че двамата банкови лидери са били в "неформален контакт" за потенциална сделка далеч преди в средата на март "Комерцбанк" да започне официални преговори за сливане с местния конкурент "Дойче банк". Според пожелалия анонимност източник в момента не се водят разговори между германската и холандската институция.

Всъщност, първото съобщение за контакта между господата Хамърс и Цилке е на германското месечно бизнес издание Мanager Мagazin. В него се споменава също, че "Ай Ен Джи" е направил предложение за потенциална сделка и на германското правителство, което е най-големият акционер на "Комерцбанк" с над 15% дял. Засега и трите цитирани институции отказват коментар.

"Ай Ен Джи" е вторият европейски кредитор, заинтригуван от германския си конкурент. В началото на април се опяви информация, че италианската банкова група "Уникредит" подготвя оферта за покупка на "Комерцбанк" в случай че преговорите за сливане с "Дойче банк" се провалят. Всъщност те вървят доста тегаво и дори привържениците на обединението на национална почва са започнали да оредяват, според близко до едър акционер на "Дойче банк" лице. Причините са доста сериозни - сложността на потенциалната сделка, съпротивата на професионалните профсъюзи и необходимостта от привличането на 10 млрд. евро свеж капитал. Добре информираният източник твърди, че привържениците на сливането между двете германски банки са намалели от 80 на 60 процента. Германското правителство обаче отстоява твърдо предпочитанията си към консолидация на местна почва, а не към трансгранична сделка. Основанията на Берлин се базират на схващането, че банковият съюз на еврозоната не е довършен и Германия не може да разчита на банкови шампиони извън страната, пък били те и от блока на еврото. Паричните стратези се позовават на научените уроци от последната финансова криза преди десет години когато чуждестранните банки се оттеглиха на националните си пазари.

"Комерцбанк" е един от най-големите кредитори на дребните и средни германски фамилни компании (Mittelstand) и през него минават 30% от експортното финансиране на страната. Потенциален брак с "Уникредит" се посреща скептично в Берлин предвид нестабилното политическо и фискално положение в Италия и заради значителните инвестиции на "Уникредит" в италиански дългови книжа.

"Ай Ен Джи" обаче "подслажда" предложението си към политиците в Берлин с желанието да премести банковата централа от Амстердам във Франкфурт. Един от вероятните мотиви на Хамърс са стриктните холандски правила за премиите на банкерите - норматив, който банкерът критикуваше остро в миналото. В Холандия допълнителните възнаграждения са ограничени до 20% от фиксираната заплата докато в еврозоната таванът е 100% или 200% с разрешение на акционерите.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във