Банкеръ Daily

Финансов дневник

Агенция Fitch очаква дълбока глобална рецесия

Дълбоката глобална рецесия през 2020 г. сега е основната прогноза на Fitch Ratings за икономическата перспектива в световен мащаб.

Скоростта, с която се развива пандемията на коронавирус, наложи поредно голяма съкращение в прогнозите на агенцията за световната икономика. Очакванията на анализаторите са за спад в икономическата активност с 1.9% през 2020 година.

Прогнозата за БВП на САЩ е спад с 3.3%, на еврозоната с 4.2%, а Обединеното кралство - с 3.9 процента. 

Според Fitch наложената блокада може да намали БВП на ЕС със 7% до 8% на годишна основа през второто тримесечие и с между 28 и 30% в САЩ.

"Това е безпрецедентен тримесечен спад на БВП в мирно време и е сходен с това, което считаме, че се случи в Китай през първото тримесечие“, казва агенцията.

Растящата доходност по държавните ценни книжа на нововъзникващите пазари и по корпоративните облигации затяга условията за финансиране на световните пазари, а засилването на долара и намаляващите цени на горивата ще се прибавят към проблемите пред растежа за страните с нововъзникващи пазари.

Огромни фискални пакети за стимулиране бяха обявени в много страни на стойност 10% от БВП в САЩ и около 5% в Германия и Великобритания, припомня агенцията.

БВП на САЩ и Европа може да намалее с още 2 процентни пункта в сравнение със сегашната базова прогноза, ако блокадата бъде удълженасе с до осем седмици. Това ще забави и икономическото възстановяване. Ако вирусът не бъде овладян, може да се стигне до още по-неблагоприятни резултати, предупреждава рейтинговата агенция Fitch.

Facebook logo
Бъдете с нас и във