Банкеръ Daily

Финансов дневник

Абсолютен консенсус за еврото не е възможен

Абсолютен консенсус за еврото, а и за всяка една тема, е невъзможен. България е една кръстопътна страна - Турция, Русия, Америка и Западна Европа имат своите интереси и те виждат България като един коридор за прокарване на влияние. Това каза Димитър Събев, икономист и журналист по BloombergTV.

Според него Валутният борд, който действа от 1997 година, е изиграл своята роля, изчерпал се е като механизъм и следващата стъпка е приемането на еврото. Бизнесът също мисли така, казва той.

Журналистът коментира отлагането на срока за влизане в ERMII от април на юли. Премиерът Бойко Борисов посочи преди седмица, че докато няма "абсолютен консенсус" за приемането на еврото, България ще забави темпото. "Имаше недомлъвки и колебания от страна на правителството относно присъединяването на България към ERM II и това не е добре за българската икономика и за институциите", смята Събев. Вероятно Европейската централна банка ни дава отсрочка, допълни той. 

Димитър Събев коментира и изказванията на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза в еврозоната: "Икономическите анализатори показахме много бързо, че Стив Ханке не е обективен в тази си преценка. Той рекламира валутния борд на България като свое произведение, при положение, че той няма заслуга за въвеждането му и много бързо разкрихме картите му. Разкрихме и картите на хибридните сайтове, които казват, че с еврото ще потънем", посочи той.

За страховете от евентуална висока инфлация в България покрай замяната на лева с евро, Събев обясни, че досегашната практика показва, че влизането в еврозоната води до допълнителна инфлация в размер на 0.2-0.3%, и то на годишна база. "И в момента цените у нас се покачват с 0.2-0.3% и то всеки месец", заключи анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във