Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

9 трилиона долара са икономическите ползи от масовата ваксинация

Първата ни основна задача е да намерим изход от здравната криза и икономическата криза. Изключително важна е ролята на международното сътрудничество в тази надпревара между ваксините и вируса. Трябва да я спечелим навсякъде, обяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Според Георгиева икономическите ползи от масовата ваксинация по цял свят са огромни. "Те са в размер на 9 трилиона долара повече в световен мащаб между сега и 2025 г., ако настояваме за колективни действия при доставката на ваксини навсякъде по света", подчерта Георгиева.

Директорът на МВФ акцентира, че докато все още се борим със здравната криза, трябва да продължим да предоставяме подкрепа чрез парични мерки и фискални мерки, така че да предотвратим масивните проблеми в резултат на нарастващи фалити.

"Следователно ще трябва да засилим подкрепата и да се насочим към най-уязвимите. Както и да подадем ръка за помощ на работниците, които неизбежно ще бъдат засегнати от ускорената автоматизация и цифровизация", обясни още Кристалина Георгиева.

Изказването на директорката на фонда идва в момент, в който Европа изостава с ваксинирането. Лидерите на страните от ЕС обвиняват Брюксел, че стратегията за справедливо разпределяне на дозите е твърде бюрократична.

Страните от ЕС останаха заедно, дори когато САЩ и Обединеното кралство купиха, одобриха и започнаха да инжектират с ваксини по-бързо. Резултатът е по-ниски цени за целия ЕС, но също така забавяне на доставките и нарастващо напрежение сред страните членки на ЕС, недоволни от компромисите, пише "Политико".

През последните 10 месеца от световната надпревара за ваксини ЕС често изоставаше на една или две стъпки: Неговият съвещателен подход към регулаторното одобрение остави гражданите на ЕС изоставащи от САЩ и Обединеното кралство, когато става въпрос за достъп до ваксини - в момент, когато закъсненията се отчитат в загубените животи, добавя изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във