Банкеръ Daily

Финансов дневник

9% ДДС за храната в ресторантите, но 20% за доставките вкъщи

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС).

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС, съобщи Националната агенция за приходите.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим.  Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9 %.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20%, разясняват от приходната агенция.

Както "Банкеръ" вече писа, на 10 юни депутатите одобриха окончателно по-ниските налози. Срещу измененията се обявиха немалка част от министрите в кабинета, включително финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Тяхното мнение бе, че цените за българските граждани няма да намалеят, а за бюджета ще има определена загуба. С колкото точно ще бъде ощетена държавната хазна ще стане ясно на есен, когато се изготвя финансовата рамка за следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във