Банкеръ Daily

Финансов дневник

850 млн. лв. от бюджета за бизнеса, но компенсациите остават с таван

850 млн. лв. от бюджета ще бъдат изплатени за бизнеса заради скъпия ток, съобщи финансовият министър Асен Василев на съвместно заседание на бюджетната и енергийната комисии в парламента. Това ще представляват компенсации за сметките на небитовите потребители от ноември 2021 г. до март 2022 година. 

Вицепремиерът Василев оцени ситуацията в енергетиката като особено драматична. Според него от една страна има повишено потребление, но по-важното е, че заради свързването на българска борса с международните пазари, цените са се повишили драстично. 

Компенсации, но с таван

Около 440 млн. лв. по формата на дивидент са постъпили в бюджета от печалбата на АЕЦ "Козлодуй" през 2021 г., които са използвани за изплащане на компенсации за фирмите през ноември и декември, съобщи още министърът на финансите.

"Според нас схемата за компенсации трябва да бъде балансирана – не може държавата да поема пълния риск на бизнеса. Държавата трябва да поеме това, което наричаме допълнителен риск, но не може да се прехвърли изцяло риска на бизнеса към държавата. Това води до изкривявания на пазара", подчерта вицепремиерът.

Той акцентира, че редица бизнеси са прекратили фючърсните си договори за електроенергия, което ги оставило в ситуация без контракти с твърда цена и да разчитат на сегмента "ден напред", където цената в момента е доста по-висока. По думите му това е разликата между българския и германския бизнес и затова у нас ситуацията с цената на електроенергията е много по-драматична.

"Трябва да има баланс. Компенсациите не трябва да са на 100%, без таван, защото другата зима отново ще сме в същата ситуация, защото отново бизнесът няма да разчита на дългосрочни договори. Затова казах, че с компенсации на 100% се изкривява пазарът", допълни Асен Василев в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Целта на структурата на компенсациите е те да бъдат балансирани, така че да осигурят устойчивост на българския бизнес, допълни енергийният министър Александър Николов.

"Приблизителната компенсация за електроенергията през декември е 130 лв. за киловатчас. В последните години структурата и динамиката на пазара се промениха изцяло - вследствие на Зелената сделка, трансформацията на пазара, вследствие на извеждане на базови мощности, базирани най-вече на въглища. Това се вижда най-добре във волатилността на цените - на сезонна и дневна база - над 40% е разликата от дъното до пиковата цена през дневна част. Същото важи и във форма уикенд - работна седмица, както и ако се гледа сезонно есен спрямо зима. Това води до многосериозна промяна за енергийноинтензивните бизнеси", обобщи Николов в реплика към депутата от ДПС Рамадан Аталай.

За какво настояват работодателите

Именно таванът на компенсациите се разглежда като проблем от работодателските организации, които настояват за неговото отпадане. Според изчисленията на председателя на АИКБ Васил Велев ще бъдат покрити разходи с по 129 лв на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лева.

"От предвидените 1.5 милиарда лева 350 милиона ще отидат за разпределителните мрежи, около 200 за топлофикациите. Остават 950 милиона, като 670 от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева", обясни в сряда Велев.

Той смята, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

"Може да се стигне до цени от 500 или над 700 лева. Такива сценарии са възможни. Нужна е пълна компенсация за потребителите. Мораторната цена за бита е 119 лева, за свободния пазар, не само за бизнеса- е 185 лева, като над нея се компенсират три четвърти. Така при една крайна цена от 800 лева, каквато имахме през декември, този таван би ограничил компенсацията до 240 лева”, коментира още Велев.

Дали ще се стигне до консенсус между бизнеса и властта вероятно ще стане ясно в началото на следващата седмица, когато се очаква да има среща между работодателските организации и премиера Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във