Банкеръ Daily

Финансов дневник

8 портфейлни съвета за лятната ваканция

S 250 cc267816 4715 4031 8514 890550e3400e

Летният отпуск за много българи все още предстои. Но извадени от обичайната си среда, понякога забравяме или не обръщаме внимание на разходите си и как плащаме.

“Пет дни „иху“, после – тихо!“, както казва народът.

За да бъде ваканцията ни наистина безгрижна, VISA подготви няколко полезни съвета за финансите ви при пътуване.

1. Попитайте предварително в обслужващата банка събират ли се такси при теглене от банкомат или плащане с картите ви. Обикновено за плащане с международни карти такси няма, но все пак проверете. Търговците в някои държави може да вземат комисиона. В ЕС има ограничения и е малко вероятно някой да ви вземе такава, другаде зависи от националното законодателство. Повечето банки в България са част от международни групи и тегленето от банкоматите им навсякъде е безплатно. Българските също може да имат партньори, при които няма такса теглене.

2. Кредитните карти са за плащане. Не теглете пари с тях. Освен, че е скъпо, е безсмислено. Ако не можете да платите нещо с карта, честно казано, този търговец не си заслужава да му оставяте пари.

3. Някои издатели на карти предлагат и здравна застраховка за чужбина като бонус към безналичните плащания. Тя се активира автоматично, когато платите каквото и да е с картата си зад граница. При липса на такава възможност задължително си направете здравна застраховка. Струва няколко лева на ден, а спестява стотици, ако не и хиляди неочаквани разходи.

4. Носете си малко пари в брой. От една страна е за удобство, от друга – ако ви откраднат вещите, картите лесно могат да се блокират, докато парите ги губите със сигурност.

5. Запишете си и по възможност научете наизуст телефона за връзка с обслужващата ви банка. При кражба или съмнение за източени данни веднага се обадете и предупредете. Може да поискате незабавно блокиране на картите. Картовите издатели често ги блокират автоматично или искат потвърждение от клиента, преди да се плати нетипично голяма сума пари. При тегленето има ограничение за дневните суми – при обикновените карти най-често е до еквивалента на 2000 лв. Дори да ви изтеглят пари, ако сте предупредили в банката, може да ви бъдат възстановени. Истински случай – кражба на данни, с които се тегли голяма сума от банкомат в града, в който живее собственикът на картата. По това време той е далеч и веднага отива на място в местния полицейски участък, за да предупреди за кражбата. След като е бил видян на живо далеч от регистрираното теглене, измамата е ясна и банката е върнала парите.

6. Проверете дали картите ви имат застраховка, която покрива щети от кражба и как се задейства.

7. Определете си предварително каква сума можете да похарчите по време на пътуването. Разпределете я като фиксирани разходи за всеки ден – хотел, билети и гориво, храна, напитки, входни билети за забележителности; останалото са плаващи разходи – за развлечения, дреболии. Винаги предвиждайте пари за неочаквани разноски.

8. Ако пътувате с деца, говорете спокойно с тях за разпределението на парите. Обяснете им, че картата не е магическа и няма как безкрайно да се плаща с нея. Така хем ще започнете първи уроци по финансова грамотност, хем ще си спестите тръшкането „Искам го!“ за всяко нещо, което наследникът ви види. Повечето карти имат функцията „портмоне“ – за плащания до определена друбна сума. Учете децата си да пазаруват с тази опция, това ще им е полезно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във