Банкеръ Daily

Финансов дневник

700 млрд. долара губи световната икономика заради търговското напрежение

Кристалина Георгиева пред Euronews

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева изказа прогноза, че и през следващата годинa ще има забавяне на глобалния растеж. "В последните две години светът премина от синхронизиран подем - с други думи, ускоряване на растежа - към синхронизирано забавяне", отбелязва Георгиева в пространно интервю за Euronews. 

По думите й напрежението в търговията оказва сериозно влияние растежа. Но и глобалната несигурност, произтичаща от Брексит, както и други геополитически наппрежения. 

Според нея в тази ситуация европейските държави трябва да предприемат структурни реформи - на пазара на труда, инвестиции в иновации, в човешкия капитал. "Това трябва да е във фокуса на политиците, за да може Европа да бъде по-конкурентоспособна в бъдеще", акцентира българката. 

За управлението на МВФ Георгиева казва, че нейната цел е да укрепи фонда в несигурната ситуация на търговско напрежение и забавяне на световната икономика. 

"700 милиарда долара ще бъдат загубени поради комбинираното въздействие на митата, както и загубата на доверие. Това всъщност е по-важно дори от самите тарифи по отношение на намаляване на глобалния растеж", отбелязва още тя, като добавя, че търговията е добра за растежа, работни места и, което е много важно, за намаляване на бедността. 

"Един факт, за който не говорим много е, че хората, които са най-силно засегнати, са домакинствата с ниски доходи, тъй като именно стоки, които купуват, стават по-скъпи при липсата на свободно течаща търговия в света", казва още ръководителят на МВФ. 

"Автоматизацията, много бързото развитие на цифровите технологии, изкуственият интелект - всички те поставят нови изисквания към страните. Ето защо реформирането на пазарите на труда, инвестирането в умения за утре в човешкия капитал може и трябва да бъде фокус за политиците", обобщава тя. 

Кристалина Георгиева подчертава също така, че внимание трябва да бъде обърнато и на рисковете от климатичните промени.

"Видяхме как икономиката може да бъде драматично повлияна от природата и трябва да се подготвим за повече от тези сътресения. Трябва да сме по-подготвени за внезапни промени и сътресения, за да изградим по-гъвкави и по-адаптивни икономики. А също и да инвестираме в устойчивост за бъдещето", казва в заключение Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във