Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ настоява Лондон да спре данъчния експеримент

Международният валутен фонд поиска от кабинета на Лиз Тръс да преосмисли обявените в края на миналата седмица огромни данъчни редукции, а "Мудис инвестърс сървис" предупреди, че планът може да нанесе трайни вреди на публичните финанси. 

Според експертите на МВФ фискалните стимули са неподходящи в сегашния период на инфлационен натиск в британското стопанство и ще вгорчат живота на "Бенк ъф Инглънд". Икономистите на "Мудис" пък прогнозират, че данъчната програма ще свие икономическия растеж на Острова, а няма да го стимулира, каквито са очакванията на финансовия министър Куази Куартенг, защото ще качи лихвените проценти.

Предупрежденията се появяват в условията на драматични колебания на цените на британските активи. Паундът падна до исторически минимум на 26 септември, а кредитните разходи скочиха драстично в цялата финансова система на Обединеното кралство. Банките започнаха да отказват ипотечни сделки, предизвиквайки колапс на жилищните продажби. Търговците пък заговориха за извънредни мерки на "Бенк ъф Инглънд" и вече залагат на скок на базовата лихва до 6.25% през 2023-та, което ще е най-високата стойност от 1999-та насам. 

"Предвид засиления инфлационен натиск в много държави по света, включително във Великобритания, не препоръчваме големи и непремерени фискални пакети в тази конфигурация, защото фискалната политика не работи в противоречие с паричната", коментира говорител на МВФ в късните вечерни часове на 27 септември. По думите му "същността на британските мерки вероятно ще увеличи социалното неравенство". МВФ посъветва също така Куартенг да "преоцени" данъчните мерки, особено онези, които облагодетелстват лицата с високи доходи.

О т своя страна експертите на "Мудис" посочват, че големи данъчни редукции без заложено финансиране имат "негативен кредитен ефект" и повишават вероятността за понижение на рейтинга на Острова.

Напрежението принуди "Бенк ъф Инглънд" да обяви на 28 септември извънредна програма за покупка на правителствени облигации, за да изключи "материалния риск за финансовата стабилност на Обединеното кралство", предизвикан от резкия спад на цените на книжата, който заплашва да продължи да се задълбочава. Английските централни банкери отбелязват в официално изявление, че "това може да доведе до нежелано затягане на финансовите условия и редуциране на кредитния поток към реалната икономика". "Бенк ъф Инглънд" ще купува държавен дълг "в каквито количества са необходими", за да стабилизира цените, като програмата ще е временна - от 28 септември до 14 октомври. Институцията отлага и планираната за идната седмица продажба на правителствени облигации за 80 млрд. паунда за "вталяване" на баланса си до 31 октомври.

Междувременно, анализатори на "Дойче банк" предупредиха на 29 септември за "ипотечна бомба със закъснител" на Острова, защото растящите лихви ще имат двойно по-силен ефект върху потребителските финанси отколкото сметките за енергия. По-високите разходи за обслужване на жилищните заеми ще орежат реалните доходи на домакинствата с около 5% през 2023-та. И проблемите не спират там: британските търговци на дребно ще трябват да качат цените с 15%, за да компенсират натиска върху рентабилността им от слабия паунд през идните две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във