Банкеръ Daily

Финансов дневник

Един от трима българи е без банкова сметка

България е сред водещи държави в ЕС по броя на плащанията в кеш -  63% от трансакциите продължават да са с пари в брой, съобщи Световната банка в своя годишен доклад Global Findex. Един от трима българи все още няма и не поддържа банкова сметка, което е показател за зависимостта от парите в брой. 

Ефектите от пандемията, както и подобряването на дигиталните услуги на финансовите и държавни институции обаче са довели до ръст на плащанията от разстояние през 2022 г. За първите шест месеца на годината обемът им е достигнал 43.6%, спрямо същия период на 2021 г., показва справка на Paysera България. Най-сериозно присъствие имат международни, междуфирмени и бюджетни разплащания, следвани от преводи на трудови възнаграждения и такси за обучения.

Смята се, че увеличението на безкасовите плащания допринасят за по-добрата отчетност и растежа на бизнеса.
Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски също е във възход, отчетоха и от Националната агенция по приходите. От началото на годината през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП), за плащане с карти без такси са преведени близо 310  млн. лв., а от създаването на услугата през 2019 г. до сега са извършени повече от 1.7 милиона трансакции за над 710 млн. лева.

Най-голямата община в България – Столичната, отчита все по-сериозно намаляване на плащанията на местни данъци и такси на каса.
За да стимулират дигитализирането на паричните потоци през последните две години банките предприеха редица стъпки за подобряване на дигиталните си портфейли. Но и увеличиха многократно междубанковите преводи на каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във