Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Бенк ъф Инглънд" закри лихвения парад на централните банки

Английската централна банка направи второ поредно повишение на лихвите с 50 базови пункта - до 2.25% - в хода на битката си за неутрализиране на инфлационния натиск. Това се случи на редовното съвещание на британските парични стратези на 22 септември. Решението не беше единодушно и бе подкрепено от петима от девет-членния паричен комитет, включително от банковия председател Андрю Бейли. Един от банкерите гласува за по-малка стъпка, а трима - Дейв Рамсдън, Катрин Ман и Джонатан Хаскъл - за 0.75%, колкото на Федералния резерв и на Националната банка на Швейцария - с мотив, че предвидената фискална подкрепа ще насърчи потреблението. Това е седмото поредно месечно лихвено увеличение на "Бенк ъф Инглънд", от които първите пет са с по 25 базови пункта. 

Банковият паричен комитет ревизира надолу прогнозата си за върховата инфлационна стойност - от 13% на под 11% - и предположи, че рецесията ще може да се предотврати в резултат на плана на новия английски премиер Лиз Тръс за "разтоварване" на енергийното бреме на потребителите и бизнеса. Централните банкери отбелязват, че помощта ще подкрепи потреблението и може да окаже допълнителен инфлационен натиск в средносрочен аспект. 

Британските парични стратези обещаха "да отговорят силово, ако е необходимо", ако ценовият натиск се окаже по-упорит и продължителен, потвърждавайки, че затягането на паричната политика изобщо не е приключило. Това виждане, в комбинацията с желанието на някои официални банкови представители за лихвен подем с три четвърти процента, отваря вратата за по-голямо повишение до края на годината.

Доходността на базовите десетгодишни британски държавни облигации скочи с повече от 10 пункта до най-високата си стойност от 2011-а насам (3.40%) след съобщението, като търговците се обединиха до голяма степен около залозите за близки до 5% лихви през идната година. Британският паунд, който първоначално олекна под 1.13 долара заради по-дребната от щатската лихвена стъпка, успя да се възстанови и в следобедните часове на 22 септември се котираше за 1.1340 долара. 

"Бенк ъф Инглънд" е под засилващ се натиск да следва скоростта на затягане на паричната политика на другите централни банки по света, за да защити националната валута, която падна до най-ниското си равнище от 1985-а насам, защото агресивните лихвени повишения привличат по-активно капитали. Английските централни банкери ще обновят прогнозите си за икономиката по-детайлно през ноември, когато ще бъде направена пълна оценка на правителствените фискални планове. "Бенк ъф Инглънд" предвижда техническа рецесия през второто и третото тримесечие на 2022-а заради допълнителния натиск върху националното стопанство от извънредните почивни дни за погребението на кралица Елизабет ІІ.

Задачата на Английската централна банка за прецизиране на политиката се усложнява от фискалния разгул, обявен от премиера Тръс. Финансовият министър Куази Куартенг ще обяви на 23 септември детайли от пакета за фискална подкрепа, включително и заложените в него данъчни редукции и субсидии за домакинствата и фирмите, натоварени с растящи енергийни сметки, в размер на над 200 млрд. брит. паунда за следващите две години. По сметки на "Бенк ъф Инглънд" той ще отнеме около 2.5% от инфлацията през четвъртото тримесечие на тази година и над 5% в първите няколко месеца на идната. 

Английските парични стратези одобриха единодушно и планове за редуциране на огромните вложения в правителствени дългови книжа, натрупани още след края на финансовата криза преди десетина години. Активните им продажби - първите, осъществени от голяма централна банка - ще започнат на 3 октомври и ще бъдат от порядъка на 10 млрд. паунда за тримесечие. Като се прибавят и облигациите на падеж, общото количество почти 850 млрд. паунда в банковия баланс ще падне до около 758 млрд. паунда през първата година.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във