Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нова година – нови банкови такси

Следете сайтовете на трезорите, те няма да ви информират лично

В офиса на банката виси надпис: „Доверието е взаимно”.

Въпросът за доверието е особено актуален в първите дни на Новата година, когато банките масово променят таксите си - в посока нагоре. Става дума за вдигане на цените на най-използваните от гражданите услуги като разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и използване на банкови карти. Отделно от това богатите клиенти, които използват банките за склад на парите си, все по-често ще бъдат „наказани”.

 

Изтъркана истина е, че през последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се превърнаха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по кредитите. Така въпреки корона кризата, когато много хора и фирми загубиха и губят работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ ръст на печалбите си. През 2021 година печалбата на банковата система се е увеличила с близо 50% спрямо предишната година.

Как става това ли?

Ето как, примерът е от сайта на една от големите банки: „Настоящото има характер на предварително уведомление за клиенти физически лица в съответствие с изискванията на чл. 62, ал. 1 от ЗПУПС. В случай, че не приемате извършваните промени, имате право да се откажете писмено от сключения договор преди датата на влизане в сила на промените без да дължите обезщетение или неустойка за това. Банката счита, че клиентът е приел промените, ако не я е уведомил за обратното преди 01.01.2022 г.

Значи, ако имате близки отношения с банка, имайте й доверие, но веднъж седмично проверявайте сайта й за изненади. Банката няма да ви отправи лично послание. Иначе – при увеличаване на таксите и изразено от вас недоволство, ще излезе, че  вие сте си виновни. Както казва народната мъдрост: "сами очи гледали, сами плакали".

Може изненадата да дойде от най-неочаквана посока. Всеизвестен факт е, че банките любезно пренасочват клиентите си от клонове и офиси към онлайн и мобилното банкиране. Това е модерно и даже похвално – изгодата е взаимна. Но какво да си помислим, когато прочетем съобщението на една банка. Но да видим 

какво ни чака в първите месеци на 2022 година.

От 5 януари, например, най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, повишава голяма част от таксите и комисионите си. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро – от 0.50 EUR на 1 EUR. Увеличава се таксата при теглене на каса – от сегашните 6 лв. за суми до 2000 лв. на 0.5% от сумата, но не по-малко от 6 лева. При теглене на по-големи суми ще се начисляват 0.7%, вместо сегашните 0.6 процента.

Уникредит Булбанк сваля и прага на спестяванията, за които се начислява т. нар. такса за съхранение. Ако досега без такава такса са парични средства над 400 000 лв., от 2022-ра с 0.7% годишно ще бъдат „обложени“ спестявания над 200 000 лева. Става дума за сумата от всички средства на един клиент на банката в разплащателни и спестовни сметки в лева и друга валута, различна от британски лири и щатски долари. Отделно от такса съхранение банката прибира и месечни такси за обслужване на сметките.

Двойно ще нарасне сумата, която банката начислява при погасяване на кредит, теглен от дъщерното й дружество УниKредит Кънсюмър Файнансинг – при всяка погасителна вноска се прибират 2 лв., вместо 1 лев.

Поскъпват също така преводите на пари. Ако клиент мести пари от една в друга сметка в Уникредит Булбанк, това ще му струва 6 лв., а не 5 лева. Ако се превеждат пари към друга банка, услугата също се вдига от 5 на 6 лв. за суми до 100 000 лв. и от 20 на 22 лв. за по-големи суми. Поскъпват дори и електронните преводи – от 1 лв. на 1.20 лева. 

От 5 януари Уникредит Булбанк завишава с 1 лев всички такси, които се плащат при ползване на услугата Директен дебит – това са разплащанията чрез банката на различни комунални услуги – ток, вода, парно и пр.

Поскъпва и ползването на дебитните карти на банката. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит Булбанк вече ще е 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от сегашните 0.30 лева. Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, но не по-малко от сегашните 1.50 лева. Увеличава се месечната цена на пакетите, които включват няколко тегления от банкомат, няколко комунални плащания и SMS-уведомяване. По-скъпо вече ще е и преиздаването на ПИН за дебитни карти – от 3 на 5 лв., както и трансакции в системите ePay.bg – от 0.20 на 0.50 лева.

Дори справката за наличността по дебитната карта Уникредит Булбанк ще таксува по-скъпо – от 0.50 лв. на 1 лев.

От 1 януари 2022 г. при внасянето на пари в брой чрез банкомат на Банка ДСК вече се начисляват 0.20 лв. за клиенти физически лица и 0.10% за бизнес клиенти. Повече от година ДСК начислява такса при внасяне на суми в брой на гише по личната картова сметка на клиентите. Затова много клиенти започнаха да използват банкоматите, за да зареждат картите си, тъй като тази услуга беше безплатна. Но от Нова година „грешката“ е поправена.

Централна кооперативна банка  също вдига тарифата си от януари. Обслужването на разплащателна сметка вече ще струва 3.80 лв. месечно, ако клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лева. Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лева месечно при 1.50 лв. сега.

Клиентите на банката ще плащат повече и за теглене на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лв. таксата става 4 лева при 3.50 лева сега, а за над 2000 лева – 0.5% от сумата, при 0.45% сега.

В началото на декември "Алианц България" съществено завиши тарифата си за граждани. Например, таксата за обслужване на разплащателна сметка, без издадена дебитна карта към нея, скочи от 2.20 на 4 лв. на месец. Безплатното доскоро внасяне на пари в брой на гише вече струва 1 лв., ако сумата е до 3000 лева. При внасяне на по-големи суми таксата се вдига на 0.1% до 0.5%. Тегленето на пари на каса поскъпна от 3 лв. на 4.50.

Алианц Банк единствена официално е въвела отрицателни лихви за големите спестители, без да го прикрива с термина: „такса съхранение“. До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лева. Сега прагът е свален на 500 хил. лева. За клиенти със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. лихвата е  - 0.25%, а за хора със суми между 3 млн. лв. и 10 млн. лв. е - 0.55%. За по-големи суми достига до минус 1.2%.

От началото на февруари Първа инвестиционна банка също въвежда значителни промени в тарифата си. Поскъпва откриването на банкова сметка в офис – от 2.50 на 5 лв., а месечното обслужване се вдига от 3.90 на 4 лева. Поскъпва и банковият пакет „Моят избор“ от 5.90 лв. на 7.90 лв. месечно. Таксата за внасяне на пари в брой се вдига от 1 лев на 1.50 лв. за суми до 3000 лв. Поскъпват преводите между сметки както в самата банка, така и към други банки.

От началото на февруари клиентите на ПИБ със спестявания над 200 000 лв. вече ще бъдат „обложени“ с 0.7% годишна такса. В момента тази „наказателна“ такса е за спестителите с над 400 000 лв.

Освен това от февруари поскъпва ползването на дебитна карта на ПИБ. При всяко теглене на по-големи суми от банкомат на ПИБ вече ще се начисляват 0.1%, но не по-малко от сегашните 0.30 лева. При теглене от АТМ на друга банка таксата ще е 0.2%, но не по-малко от сегашните 1.50  лева. А за справка за наличност по картата ще се начисляват 0.50 лв.

"По-малки са таксите при онлайн банкирането. В повечето случаи се плаща както за тегленето, така и за внасянето. Съветвам да ползвате онлайн банкиране и да превеждате средства между сметки", съветва кредитният консултант Тихомир Тошев. Ако ползвате карта с cash back ще получите обратно всички платени такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във