Банкеръ Daily

Финансов дневник

Новите мениджъри на ББР са вписани в Търговския регистър

Новите мениджъри на ББР са вписани в Търговския регистър, показа справка на "БАНКЕРЪ".

В Управителния съвет вече има шестима членове - Николай Димитров, Живко Тодоров, Панайот Филипов. Както и новите мениджъри, назначени от министър Кирил Петков -  Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

В Надзорния съвет са Митко Симеонов, Велина Бурска и Стамен Янев. Както и новите попълнения "от квотата" на икономическия министър в служебното правителство - Валентин Михов и Васил Щонов.

Министър Петков направи първия си опит за рокади в ръководството на ББР ден преди да е встъпил длъжност в служебния кабинет - на 11 май. 

В официално съобщение на БНБ бе посочено, че: "На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата."

Исканията за промени обаче впоследствие са били оттеглени. 

После Петков влезе в пререкания с надзорниците Митко Симеонов и Велина Бурска, които силово отстрани от позициите им в банката. Причината по думите на министъра и принципал на ББР бе, че му е отказана информация за големите осем корпоративни кредитополучатели - със заеми за общо 1 млрд. лева.

Ще припомним, че с кредити за над 140 млн. лв. са финансирани дружествата "Слънчев ден" (по онова време на Георги Гергов), "Благоевград БТ", подопечна на Пеевски и "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански-Вълка. В следващата група са компаниите със заеми за над 115 млн. лева. Това са "Маркет инвестмънт" и "Интернешънъл инвестмънтс". В третата група - със заеми от по над 60 млн. лв. - са "Параходство БМФ", "Транспект" и "Инса Ойл". Икономическият министър неведнъж каза, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов. 

Видно от партидата на ББР в Търговския между 7 и 22 юни министър Петков два пъти е поискал промени в ръководството на ББР. Второто искане е за промяна и на Надзорния и Управителния съвет. Заради жалба на надзорниците Велина Бурска и Митко Симеонов пред Софийския градски съд обаче, вписванията на назначенията на приципала бяха блокирани. Това роди идеята на Кирил Петков да направи промени в устава на банката, с които разшири Управителния съвет и Надзорния съвет потенциално до седем членове.

Странно или не, съдебните саги продължиха, а Петков влезе в конфронтация с магистратите от Софийския градски съд. С решение на СГС от 25 юни бяха спрени абсолютно всички рокади в управата и надзора на кредитната институция. В основата на това решение стоеше жалба от настоящия член на УС и изпълнителен директор на ББР Николай Димитров.

Петков изстреля серия от обвинения към опонентите си в ББР и към съдебната система в интервю за "Панорама" по БНТ. Това се случи часове след решението на Софийския градски съд от 25 юни, а министърът бе видимо афектиран от ситуацията.

Ден след интервюто на Петков СГС излезе със становище, в което определи твърденията на министъра като недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания.

Така се стигна до днешната ситуация, при която в Управителния съвет вече има шестима членове, а в надзорния - петима. Отстраняването на нежеланите от Кирил Петков началници в банката вероятно ще се случи едва след като Софийският градски съд се произнесе окончателно по техните жалби. Петков вече даде заявка, че той ще заведе насрещен иск срещу двама от старите мениджъри заради причинени вреди за банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във