Банкеръ Daily

Финансов дневник

НАП пусна предварително попълнените данъчни декларации

Националната агенция за приходите пусна предварително попълнените данъчни декларации, като срокът за обявяване на доходите е до 5 май.

"Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем, при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират", посочва от приходната агенция. 

Според агенцията декларацията е предпочитана от над 90% от гражданите, а до момента има над 1 млн. издадени персонални кода. Уточнява се също, че всеки клиент на НАП може да получи своя ПИК безплатно от всеки офис на агенцията в страната, независимо от постоянния адрес.

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г. приключва на 5 май заради Великденските празници тази година. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни в Портала за е-услуги на НАП

Facebook logo
Бъдете с нас и във