Банкеръ Daily

Финансов дневник

600 млн. лв. събрали синдиците на КТБ

Събраната от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) сума е около 600 млн. лв., пише в съобщение на банката. От него става ясно още, че предстои съвсем скоро в Търговския регистър да бъде обявена първата сметка за разпределение между кредиторите на КТБ АД на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на банката. На 24 февруари синдиците на  КТБ заявиха за публикуване в Търговския регистър първата частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на банката.

Очакванията са в кратък срок частичната сметка за разпределение да бъде качена на интернет страницата на Търговския регистър по партидата на КТБ - ЕИК 831184677, където ще е на разположение на кредиторите на банката.

Въпросната сума представлява над 40% от общата стойност на активите на банката към датата на обявяване на КТБ АД в несъстоятелност - 22.04.2015 г., която е 1 милиард и 378 милиона лева по оценка на международна одиторска компания, извършена съгласно чл. 52 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). Следва да се отбележи, че при състоянието на КТБ АД, което е установено от няколко български и международни одитни компании, че невъзстановимостта на огромната част от активите е неизбежна, пише още в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във