Банкеръ Weekly

Финансов дневник

60% ОТ ЮНИОНБАНК ОТИВАТ ПРИ УНГАРЦИТЕ ОТ МКВ

Втора унгарска банка ще влезе на българския пазар. Това ще е външнотърговската банка на родината на чардаша - Мадяр Кулкерешкеделми Банк, 89.7% от чийто капитал са собственост на една от най-големите германски кредитни институции Байерише Ландес Банк.
На 21 декември сутринта представителите на унгарската банка, която е по-известна с абревиатурата си MKB подписаха споразумение за покупката на 60% от акциите на българската ЮНИОНБАНК. Продавачи са братята Иван и Светослав Радеви, Емануил Манолов и Емил Димитров, които пряко и косвено - чрез фирмите Юнион груп и Борас, контролират общо 85% от капитала на кредитната институция. Останалите 15% са собственост на ЕБВР. При успешно приключване на сделката MKB ще притежава 60% от ЮНИОНБАНК, а братята Радеви, Емануил Манолов и Емил Димитров - общо около 33.4% вследствие на сделката. ЕБВР ще владее 6.6% от капитала на българската кредитна институция.
Сделката ще стане факт едва след като унгарската агенция за финансов надзор и БНБ я одобрят, а MKB преведе на сегашните акционери договорената цена за придобиването на акциите. Както може да се очаква, тя е търговска тайна. Според някои банкери като съотношение към собствения капитал на банката тя е съпоставима с цената, която държавата получи при най-успешните приватизационни сделки на държавни кредитни институции. По-важното за сегашните собственици е, че при преговорите с МКВ са успели да постигнат всички свои цели, които си поставиха още преди година, когато взеха решение да продадат мажоритарен дял от ЮНИОНБАНК. Унгарците съгласувано с Байерише Ландес Банк са приели ЮНИОНБАНК да се развива според досегашната концепция, т.е. да фокусира усилията си върху корпоративното банкиране, а услугите за граждани да бъдат допълващи основната дейност. Освен това всички бъдещи решения за развитието на кредитната институция ще се вземат със съгласието на българските й акционери. Всъщност именно тези две специфични условия станаха причина за проточилите се близо година преговори с различни чуждестранни финансови институции, които проявяваха интерес към ЮНИОНБАНК. Някои от кандидатите отпаднаха, защото предлагаха неудовлетворителна цена, други - тъй като планираха да насочат усилията й предимно в сферата на услугите за граждани.
Оказа се, че МКВ е предложила най-добрата комбинация между цена и бъдещо развитие на ЮНИОНБАНК. Унгарската МКВ е структурата, която Байерише Ландес Банк ще използва за разширяване на пазарните си позиции в страните от Централна и Източна Европа. Чрез нея германците ще купуват банки в региона или ще разкриват клонове на МКВ. Унгарците имат за цел бързо да се настанят на пазарите в Сърбия където кандидатстват за покупката на Панонска банка и в Румъния. Първият им пробив обаче е в България, а намерението им е да развиват ЮНИОНБАНК, около която ще възникнат дружества за пенсионно и здравно осигуряване, инвестиционни и застрахователни компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във