Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Като капак на тревогите около скока на заразените от COVID-19 и противоречията с Европейския съюз за търговска сделка след BREXIT, Великобритания се сдоби с още един проблем: международната рейтингова агенция "Мудис инвестърс сървис" понижи на 16 октомври кредитната оценка на страната с една степен - до "Аа3" - четвърта по сила от инвестиционната скала. Мотивите на агенцията са: по-слаб икономически растеж, ерозия на фискалната позиция и отслабване на националните институции и на управлението. 

Пандемията от коронавируса проби дупка в публичните финанси на Острова след като правителството похарчи десетки милиарди паунда в подкрепа на заетостта и на стопанството. Заразата "изстреля" националния дълг над 2 трлн. паунда, което е повече от 100% от БВП на страната. 

По оценка на експертите на "Мудис", "още преди шока от коронавируса, комбинацията от нисък ръст на производителността след световната финансова криза, хилавите бизнесинвестиции след референдума за излизане от ЕС през юни 2016-а, и проточилата се несигурност около бъдещите търговски отношения с общността, са пречка пред растежа на Обединеното кралство". Кредитната агенция, която поддържа отрицателна перспектива за Острова от ноември 2019-а, обяви, че за новия рейтинг тя е стабилна. 

Британският паунд, който се люшкаше между печалби и загуби през целия петъшен ден на 16 октомври, не реагира особено на преоценката на "Мудис" и приключи търговията си с котировка от 1.2915 щ. долара. 

Министърът на икономиката на Великобритания призовава периодично за "безкомпромисна отговорност" за възстановяване на поразените публични финанси точно когато мнозинството икономисти и МВФ предупреждават да не се прекратяват преждевременно стимулите за фискална подкрепа точно когато страната е залята от втората вълна на пандемията от COVID-19. Материалното натрупване на дълг излага на риск кредитните възможности на Острова през идните години, преценява "Мудис". 

Британската икономика е подложена на допълнителен стрес с наближаването на крайния срок за отделянето й от ЕС и буксуващите преговори за търговска сделка, за които английският премиер Борис Джонсън вини Брюксел. В краткосрочен план BREXIT без сделка може да предизвика икономически шок, равняващ се на около 1.5% от БВП на Великобритания и да понижи потенциалния годишен растеж на страната с 0.2% в бъдеще, по сметки на икономиста на агенция "Блумбърг" Дан Хансън. "Мудис" пък посочва, че стопанският спад на Острова в резултат на пандемията ще е по-дълбок от която и да е друга държава от Г-20. 

"Фитч рейтингс" понижи кредитната оценка на Обединеното кралство до "АА-" през март като се мотивира с отслабващите публични финанси в резултат на COVID-19. "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс" пък оценява острова с "АА". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във