Банкеръ Weekly

Финансов дневник

България може да влезе в чакалнята на еврозоната през юли

Пред членството на България в т. нар. чакалня на еврозоната остава едно последно условие – рекапитализацията на една банка. При успешно изпълнение на това условие страната може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през юли, обяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Както потвърди и ЕК, последното изискване, което страната ни трябва да покрие, е успешното увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка. Но това няма как да се случи за броени дни.  

"При успешното изпълнение на това условие, може да се работи за положително решение за членството на България в ERM II през юли, заедно с Хърватия“, заяви Домбровскис пред "Свободна Европа". 

Както "Банкеръ" писа, в четвъртък управителят на БНБ Димитър Радев също обяви очакванията си до три месеца да има развитие по кандидатурата на България за членство във валутния механизъм ERM II.

Според него в крайна сметка говорим за политически акт, а процедурата е обвързана с един сложен бюрократичен процес, но правителството и министър-председателят са се ангажирали с въпроса в последния месец и забавянето е наваксано. Радев е категоричен, че България е готова да влезе в  "чакалнята на еврозоната".

В същото време премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, в който е била обсъждана и българската кандидатура за ERM II. Борисов e изразил благодарност, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон e подкрепил идеята България да се придвижи към преддверието на Еврозоната.

"Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ", казал още министър-председателят", цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Различни медии тълкуват думите на премиера като анонс, че страната ни официално е кандидатствала за членство във валутния механизъм. Според източници на "Банкеръ" обаче България не е изпращала необходимата документация за старт на процедурата.

Още повече, че в съобщението на правителствения пресцентър се уточнява, че Борисов е уведомил Макрон, че сме изпратили писмо до ЕЦБ за завършване на процеса на оценка от страна на банката и за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз, което е само предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в ERM II.

Неотдавна премиерът Борисов съобщи, че до 30 април страната ни може официално да кандидатства за членство в ERM II. От последвалите изявления на финансовия министър Владислав Горанов обаче се разбра, че кандидатурата е по-скоро въпрос на седмици, а не на дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във