Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Възможен е пълен консенсус при „пипането” на бюджета

В ДПС са „за”, в БСП не са категорично „против”, засега

Възможно е да се стигне до  пълен консенсус за актуализацията на бюджет 2020 - за тази година . Хората от  ДПС са „за”, в БСП не са категорично „против”.Това показва репортерското ни проучване тези дни.

Движението за права и свободи категорично ще подкрепи управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" по отношение  на  актуализацията на бюджета за тази година. Тя, както вече е известно,  предвижда поемането на дълг до 10 млрд. лв. и прогнозен дефицит от 3.5 млрд. лева.

„Абсолютно съм „за”, каза специално за „БАНКЕРЪ” депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че  предлаганите  мерки  са точни и навременни.

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов каза, че депутатите от групата  ще подкрепят актуализацията на бюджета без притеснения за прогнозния дълг от 10 млрд. лв., защото всъщност текстът, който ще бъде записан  в закона е само способ да се действа бързо, а дългът няма да бъде поет, ако не е необходимо. Той обаче обясни, че ВМРО ще настоява да бъдат включени  още мерки, за да не се стигне до рецесия.

Червеният депутат и шеф на Икономическата комисия към парламента Петър Кънев отказа да потвърди, че позицията  на председателката на БСП  Корнелия Нинова и на нейния съпартиец - депутата Румен Гечев е твърдо "не!". „Парламентарната група няма решение по въпроса, не сме се събирали да обсъждаме темата”, каза той специално за "БАНКЕРЪ". След като стане ясно кога парламентът ще гледа мерките, групата ще се събере да формира окончателно становище, каза той.

Гечев продължава да съзира  нелогичност в решенията на управлаващите. До вчера премиерът Борисов и министърът на финансите Горанов убеждаваха обществеността, че имаме достатъчно фискални резерви, пестили сме през годините и нямало нужда да теглим нови заеми. Но сега пеят нова песен, типично в техния стил - да променят позициите си многократно и то с едни и същи аргументи. След като се запознахме с проектозакона за актуализация на бюджета и буквално нахвърляните в него числа, единодушно решихме да гласуваме против, коментира Гечев.

Други червени депутати обаче отрекоха да има общо  решение на партията им и изказаха несъгласие с твърдата позиция на Гечев и на Нинова. Трябвало да се търси единомислие и единодействие, смятат  те.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че „дразнителят” за БСП – новият таван на задлъжнялост  - всъщност цели  презастраховане.

„Още отсега правя уговорката, че от сумата на новия държавен дълг на първия етап ще бъдат необходими 4.2 млрд. лева, които ще бъдат потърсени от дълговия пазар за капитализиране на държавната Българска банка за развитие (ББР), а останалата част ще бъде активирана, ако се налага допълнително финансиране по социални програми", подчерта Горанов.

„Целта на измененията е да подготвим  фискални буфери, така че всички системи в държавата - здравна, социална, системите за сигурност, да продължат да съществуват. Продължавам да смятам, че и сега имаме достатъчно фискални буфери, но съм длъжен да предложа мерки за действие при  значително по-негативен сценарий, защото ако се окажем в ситуация, която  налага реакция, включваща  нови, допълнителни разходи, трябва да имаме готовност."

В бюджета за тази година наистина има достатъчно буфери, които могат да се използват, смятат финансисти. Спокойно могат да се  акумулират  8 млрд. лв., горе-долу с колкото е увеличен тавана на дълга. Това може да се постигне,  ако се орежат около 4 млрд. лв. от разходите, а още толкова ще бъде спадът на данъчните приходи, обясняват те.

Според съобщение на БНБ от края на миналата седмица, централната банка ще организира поредния пети аукцион за пласиране на ДЦК в размер на 200 милиона лева, като се преотвори за трети път емисия BG 20 300 20 114 от 15.01.2020 г. с падеж 15.01.2025 г.

Голяма част от анализаторите поставят акцент върху това: много добре да се прецени каква част от дълга да се търси на вътрешния пазар  и каква - на външните пазари. Основните купувачи на българския пазар – банките - са гладни за инвестиции и с охота биха купували държавни ценни книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във