Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесменът Оливър Полък създава знака на долара

Един американски долар с лика на Джордж или Георг Вашингтон (George Washington) - американски генерал и политик и първи президент на САЩ (1789-1797 г.).

На днешния ден през 1778 г. бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полък създава знака на долара. Така се нарича паричната единица на редица държави. Най-известна от тях е тази на Съединените американски щати, наричана на български щатски долар или американски долар, смятана за основната в света резервна валута.

Думата произлиза от името на старата северноевропейска парична единица талер. Същия произход има и наименованието на паричната единица толар на Словения.

Щатският долар (или американски долар) (на английски: United States dollar) е официалната валута в САЩ и основна световна резервна валута.

В момента паричното обръщение се контролира от банковата система на Федералния резерв. Най-често използваният символ за щатския долар е знакът "$". Кодът на щатския долар в стандарта ISO 4217 е USD, а Международният валутен фонд използва и US$.

Доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т.нар. Coinage Act, приет от Конгреса на САЩ. С този законодателен акт се установява биметален стандарт за долара, който се равнява на определено количество злато или сребро. Въвежда се за първи път десетичната система за подразделенията на паричната единица, като 1 долар е равен на 100 цента.

Монетите в САЩ се секат от 1792 година от Монетния двор на САЩ. Освен тези в обръщение се секат също паметни, юбилейни и инвестиционни монети.

Една от най-скъпите монети в света е златна монета с номинал от 20 долара, проектирана от скулптора Сен Годен, която е в обръщение от 1907 до 1933 година. По решение на Франклин Рузвелт монетите са претопени поради отказа на САЩ от златния стандарт след Великата депресия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във